Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Fórumon a „fészekrakókról” és városfejlesztésrőlnews/972_0_t.jpgA „fészekrakók” kilakoltatásának menetéről és más városfejlesztési kérdésekről tartottak lakossági fórumot szerdán az Avasi Gimnázium Színháztermében. Kiss Gábor alpolgármester Miskolc jövőképéről és a hosszú távú tervekről szólt, hangsúlyozva, hogy a gazdaság erejének növelése kiemelt cél. Kriza Ákos polgármester pedig ismertette: a kilakoltatottak lakcímkártyáját fiktiválják, és ha kaptak segélyt, annak folyósítását megszüntetik.

Miskolc Integrált Településfejlesztési Stratégiájának elkészítéséhez kapcsolódva lakossági fórumokat szervezett Miskolc önkormányzata a 2014-20. között tervezett fejlesztésekről. A tegnapi, Ady Endre Kulturális és Szabadidőközpontban megrendezett fórumhoz hasonlóan ezúttal is Lengyel Katalin köszöntötte a lakossági fórum résztvevőit. Mint a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője elmondta, Miskolc közgyűlése már tavaly decemberben elfogadta az integrált településfejlesztési koncepciót. Már elkészült a stratégia vitaanyaga is, melyet több fórumon szeretnének megismertetni a lakosokkal, és természetesen várják hozzá a véleményeket, észrevételeket és ötleteket.

– Új időszak kezdődik az Európai Unió tagállamaiban, így Magyarországon is 2014-ben – kezdte a Miskolc jövőképéről, a hosszú távú tervekről tartott tájékoztatóját Kiss Gábor, utalva arra, hogy ebben az évben új hétéves pénzügyi ciklusba lépnek a tagállamok. Mint az alpolgármester is kiemelte, Európa, s Magyarország és Miskolc számára is kiemelten fontos célkitűzés mások mellett a gazdaság erejének növelése és a foglalkoztatási helyzet javítása. Az uniós támogatások lehívásánál is ezen alapelvekhez igazodnak.

 

Őszre a „fészekrakós” lakások közel 90 százaléka üres lesz

A szerdai fórumon a „fészekrakók” kérdésköre is terítékre került. Kriza Ákos kiemelte, a hétfői parlamenti döntés lehetőséget adott arra, hogy a „fészekrakó”-problémát „sokkal nagyobb fordulatszámra kapcsolva meg tudjuk oldani, és ha minden jól megy, az év végére le is tudjuk zárni”. Mint a polgármester ismertette, a parlamenti döntés lényege, hogy a kilakoltatási moratórium, amelyet a devizahitelesek miatt meghosszabbítottak, ne érintse a „fészekrakókat”. Május 1-jétől tehát lehetőség van a kilakoltatásra, azóta gyorsított rendben zajlanak a végrehajtások.

[972_1_480.jpg] avas_lakossagi_forum_140514_ja_18.jpg

– A mai napig 32 végrehajtás történt, ennyi „fészekrakós” lakás ürült ki, és 58 esetében folyamatban van a végrehajtás. Egy hónapon belül már 90 volt „fészekrakós” lakás lehet az önkormányzat tulajdonában, ezekben megkezdődhet a felújítás és az új lakók beköltözése. Számításaink szerint, ha ez az ütem tartható, akkor őszre a „fészekrakós” lakások 85-90 százaléka üres lesz – emelte ki Miskolc polgármestere, aki elmondta, szerda délelőtt maga is járt egy már üres lakásban. „Inkább nem ecsetelném, mit láttam. Nem emberi közösségi térbe való az ilyen látvány”, fogalmazta meg véleményét Kriza Ákos.

A polgármester hangsúlyozta, pontosan tudják, hogy a társasházak, a lakóközösségek önmaguk nem tudják kezelni a problémát, hogy jelentős hátralék van a közösköltség- és a közmű-befizetéseknél. Hozzátette, társasházanként a kiürített „fészeklakós” lakásokat, amiket átvett az önkormányzat, egyedileg fogják kezelni. Megnézik majd, hogy az adott lakás tartozásállományát milyen módon tudják úgy konszolidálni, hogy ne jelentsen nagy terhet a városnak. Kriza Ákos szólt arról is, hogy megkezdik a szociális városrehabilitációs program újabb szakaszát, pályázati úton elnyert mintegy félmilliárd forint biztosítja erre az anyagi hátteret.

Folytatás a minap.hu oldalon >>>

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031