Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Gyors ütemű kilakoltatás, felújítás és konszolidáció a „fészekrakók” nyománnews/971_0_t.jpgEgy hónap múlva már 90 volt fészekrakós lakás lehet az önkormányzat tulajdonában, és elkezdődhet a felújításuk. A parlament ugyanis hétfőn elfogadta Csöbör Katalin, az Avas országgyűlési képviselőjének módosító indítványát, így ezekre a lakásokra nem vonatkozik a határozatlan időre meghosszabbított kilakoltatási moratórium. Kriza Ákos polgármester pedig azt is bejelentette szerdai sajtótájékoztatójukon, hogy konszolidálni fogják a tartozásokkal terhelt társasházakat.

A kilakoltatási moratórium – a parlament által elfogadott kormányjavaslat szerint – a devizahiteles adósok esetében marad fenn határozatlan ideig.
– Erre a döntésre nagy szükség volt a devizahitelesek érdekében. Emellett így a bankok érdeke is a minél hamarabbi megegyezés, hiszen amíg nem sikerül megnyugtatóan rendezni a bajba jutott hitelesek helyzetét, addig ők sem jutnak pénzükhöz – mondta a szerda reggel Csöbör Katalin az Avason, az előtt a Felsőruzsin 4. szám előtt megtartott sajtótájékoztatón, ahonnan tegnap már kilakoltattak „fészekrakókat”.

Ugyanilyen fontos, hogy elfogadta a parlament a módosító indítványát, így az önkormányzati tulajdonba kerülő lakásokra nem érvényes a moratórium. Ez azt jelenti, hogy Miskolcon folytatódhat a „fészekrakók” kilakoltatása, várhatóan szeptemberre már egyetlen egy sem keseríti meg a környezete életét, megoldódik ez a hatalmas probléma, hangsúlyozta.
– Pár órás beköltözéssel, budapesti kerekasztal-beszélgetésekkel nem lehet felmérni, különösen megoldani egy ilyen súlyú problémát. De nemcsak a baloldal, hanem a Jobbik is csak a beszédig jutott el, ugyanis éppen ez utóbbi párt nem szavazta meg bizottsági ülésen a módosító javaslatot – tette hozzá a képviselő.
[971_1_480.jpg] csoborkatalin_krizaakos_avas_140514_ja_13 (1).jpg

Kriza Ákos polgármester a konkrét eredmények ismertetése előtt röviden visszatekintett az idáig vezető útra: amikor 2010-ben átvették a város vezetését, már rengeteg írásos panasz várta őket. A legnagyobb nehézséget pedig az jelentette, hogy nem egy tömbben, hanem sok helyen, szétszórva éltek a „fészekrakók”, így nem lehetett együtt kezelni a problémát. Első lépésként a hatósági fellépésekkel igyekeztek kordában tartani az összeférhetetlen lakókat, közben pedig folyt a jogi útkeresés. Tavaly jött el a lehetőség, hogy az önkormányzat a lakások megvásárlásával oldja meg véglegesen a helyzetet.

– A kilakoltatási folyamatot a téli moratórium megakasztotta, azonban a háttérmunka nem állt le, így most gyors folyamat tanúi lehetünk. Jelenleg már 32 lakás üres, 58 esetében folyamatban van a végrehajtás, ami május-június folyamán le is zajlik. Így egy hónap múlva 90 lakásban kezdődhet meg a felújítás és az új lakók beköltözése – mondta a polgármester.A folyamat sikere érdekében sem a lakások pontos helyéről nem beszélt, sem arról, hogyan akadályozzák meg, hogy a kilakoltatottak önkényesen beköltözzenek máshová – de leszögezte, figyelik őket.
– Lakcímkártyájukat fiktiváljuk, és ha kaptak segély, annak folyósítása mostantól megszűnik – tette hozzá.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a folyamat nem áll le és nem ér véget a kilakoltatásokkal. A fészekrakók tartozásával terhelt társasházakat konszolidálják, az avasi volt szolgáltatóház körüli terület pedig a város újabb szociális rehabilitációs helyszíne lesz közösségi házzal, játszótérrel, lakásfelújítással, közösségszervező tevékenységekkel, fiataloknak szervezett képzésekkel és foglalkoztatásokkal.

– Az Avason tevékenykedő civil és szociális szervezetekkel több egyeztetést tartottunk, kialakult a program, ami alapján dolgozhatunk. Az anyagi hátteret pedig pályázati úton elnyert félmilliárd forint biztosítja. De nem hagyjuk magukra, konszolidáljuk a „fészekrakók” által hátrahagyott adósság miatt nehéz helyzetbe került társasházakat. Mindenütt más a helyzet, egyedi lesz a megoldás, de a felhalmozott adósság mértékét figyelembe véve felújítjuk a lépcsőházakat. Ugyanakkor a programunk része, hogy többé ne fordulhasson elő ilyen adósságfelhalmozás, a mintaprojektet pedig, a tapasztaltak figyelembe véve szeretnénk kiterjeszteni. A célunk ugyanis, hogy az Avas ne csak élhető legyen, de az ország egyik mintalakótelepévé váljon – mondta végezetül Kriza Ákos polgármester.

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031