Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Ünnepi közgyűlésen adták át Miskolc város elismerő díjaitnews/964_0_t.jpgA városi képviselő-testület 1992-ben döntött úgy, hogy május 11-én lesz Miskolc Város Napja, annak tiszteletére, hogy 1909-ben ezen a napon adott a településnek címeres kiváltságlevelet Ferenc József.

Az ünnepet 1993 óta rendezik meg, s hagyománnyá vált, hogy május 11-én, a Miskolci Nemzeti Színházban tartott ünnepi közgyűlés keretében évente elismeréseket adnak át azoknak, akik jeles eredményeket értek el a tudomány, a kultúra, az oktatás, a művészet, a sport, illetve a közélet más területein, tevékenységükkel öregbítették Miskolc jó hírnevét. Idén is a Miskolci Nemzeti Színház ad helyet az ünnepi közgyűlésnek, melyen Csiszár Miklós, Miskolc jegyzője köszöntötte városunk vezetőit, a képviselőtestület tagjait, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal képviselőit, országgyűlési képviselőket, a megyei önkormányzat vezetőit, a kitüntetetteket.

Ezt követően felkérte Kriza Ákost ünnepi beszéde megtartására.
– Az ünnep az, amikor a szóval, a tettel megállunk, a múltat átgondoljuk, a jelent értékeljük, és teljes lélekkel éljük meg az élet felemelő pillanatát – kezdte ünnepi köszöntőjét Miskolc polgármestere. – Ritkán adatik meg az igazi ünnep, a nem kötelező jellegű megemlékezés. Ritkán van olyan alkalom, amikor együtt vannak azok, akik egyről és többről is egyformán gondolkodnak, egy közösség boldogulásáért sorjázzák hétköznapjaikat. Vannak azonban kivételek.

– Az ünnep az, amikor a szóval, a tettel megállunk, a múltat átgondoljuk, a jelent értékeljük, és teljes lélekkel éljük meg az élet felemelő pillanatát – kezdte ünnepi köszöntőjét Miskolc polgármestere. – Ritkán adatik meg az igazi ünnep, a nem kötelező jellegű megemlékezés. Ritkán van olyan alkalom, amikor együtt vannak azok, akik egyről és többről is egyformán gondolkodnak, egy közösség boldogulásáért sorjázzák hétköznapjaikat. Vannak azonban kivételek.

[964_1_480.jpg] unnepi_kozgyules_140511ml_003.jpg

Mint a polgármester is fogalmazott, azok az igaz ünnepeink, amikor kifejezetten az együttgondolkodás és a közös célért véghezvitt tettek nyernek elismerést. És ilyen ünnep ez a mai, a város napja, amikor a várost, és benne polgárát ünnepeljük.
– Mert úgy gondolom, a kettő összetartozik. Nincs egymás nélkül, nem nyer értelmet önmagában, a kettő egymástól nem elvonatkoztatható. A város ugyanis mi vagyunk, akik alkotják, akik társadalmát képezik, akik dolgoznak, tesznek, alkotnak és formálják a várost – fogalmazott Kriza Ákos.

Mint mondta, a város és polgára egységének gondolata „örökérvényű és egyetemes”. A kisebb alkotórészek egy nagyobba olvadnak össze, vagyis a társadalmi szintű közegbe és így, annak boldogulása, annak jobbá tétele a célja valamennyi polgárnak. Vannak pedig, akik ebben a nemes feladatteljesítésben többet tettek a közösségért.
– Őket ünnepelni, őket köszönteni pedig a közösség feladata. Egyén és közösség egysége így válik teljessé. Ma, a Város Napján tehát a várost és benne polgárait ünnepeljük, és a polgárok közül a legkiválóbbakat külön köszöntjük – mondta.

Május 11-én – a fennmaradt dokumentumok szerint – 1909-ben ezen a napon I. Ferenc József császár és király aláírásával hitelesítette Miskolc címeres kiváltságlevelét. „Miskolc kiérdemelte ezt a kegyet”, fűzte hozzá a polgármester.
– Ugyanis az 1886-os közigazgatási rendezés után, a Trianon előtti Magyarország egyetlen olyan városa volt, amely kiemelkedő fejlődésének köszönhetően úgynevezett „rendezett tanácsú” városból „törvényhatósági jogú” várossá tudott átalakulni – emlékeztetett, hozzátéve, hogy ekkortól lett Miskolc modern értelemben vett nagyvárossá.

„Olyan települést alkottak az évszázadok alatt elődeink, amely erős patrióta szellemmel vértezte fel az itt élőket, hogy minden időszakban, korban, korszakban fölül tudjanak emelkedni a pártos és önös érdekeken, és a város javát keressék.” – emelte ki a városvezető, hozzátéve, hogy „a városban élő polgár célja maga a város közösségének megőrzése”.

Kriza Ákos elmondta, csak úgy fejlődhetett mindig is Miskolc, hogy itt voltak azok a kimagasló egyéniségek, városépítészek, és hazafias elkötelezettségű politikusok, művészek, akik – amikor alkottak, írtak, dolgoztak, építettek, vagy törvényeket hoztak létre – a saját maguk munkáját a közösség javára is fordították.
– Úgy alkottak, dolgoztak, éltek, hogy eredményeik példaértékűvé lettek, s mások számára követendő mintát nyújtottak – hangsúlyozta Miskolc polgármestere. Kriza Ákos hozzátette, nemcsak az ad másoknak, aki konkrétan a közösségnek ad, hanem az is, aki egyéni teljesítményével mutat példát a többség számára. „Ma önök ilyenek számunkra!”, fűzte hozzá.

 

– A ma kitüntetett gazdasági szakemberek, orvosok, sportolók, tanárok, kutatók, művészek, közhivatalt betöltő vezetők és lelkészek, ilyen emberek. Példaképek, a mi példaképeink, akik nem talmi sikerekért, a maguk javáért dolgoztak, akik nem a saját karrier és önmegvalósítás sekélyes medrében gyalogolnak, hanem olyan polgárok, akik hosszú éveken, évtizedeken át kitartó munkával közösséget is teremtettek – emelte ki Miskolc polgármestere.

A díjazottakhoz fordulva Kriza Ákos úgy fogalmazott: „ma maradandót alkotni nehezebb, mint korábban. Kevesebb jut rá, szűkösebb időket élünk.” – Éppen ezért van nagyobb szükség olyan példamutató helytállásokra, amelyek megmutatják, hogy a közösség összetartása ad védelmet, védőkart az egyénnek. Ez erkölcsi kötelességünk is – emelte ki a városvezető.

– Mindannyiunk nevében éppen ezért a közösségteremtő munkáért mondok önöknek még köszönetet. Mindannyian kimagasló teljesítményt nyújtottak saját szakterületükön, munkájukban, hivatásukban. Gratulálunk elért eredményeikhez, és köszönjük önöknek, hogy tetteikkel, erkölcsi vállalásukkal várost építenek, Miskolcot teszik gazdagabbá. Szívből gratulálok valamennyiüknek! Miskolc büszke önökre! – zárta ünnepi beszédét Kriza Ákos.

Ezt követően vette kezdetét a díjak és elismerések átadása.

Folytatás és a díjazottak névsora a minap.hu oldalon >>>

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031