Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Zöld szőnyeg alá a problémát! – fiatalok terveztek Miskolconnews/936_0_t.jpgFényösvény, magyar borok útja, hostelként működő „zöld tornyok” a történelmi Avason – filmgyár, rehabilitációs vagy épp egyetemi központ a DAM egykori területén. Fiatal építészhallgatók egy városfejlesztési műhely keretében készítettek ezeket az innovatív terveket, amiket sajtónyilvános prezentáción mutattak be a város vezetésének – a műhely eredményeit ugyanis felhasználja a város az Integrált Településfejlesztési Stratégiában.

Most készül Miskolcon a város középtávú céljait és az ezek eléréséhez szükséges konkrét lépéseket megfogalmazó Integrált Településfejlesztési Stratégia. Januárban többnapos műhelymunka keretében a különböző szakmák meglátásait integrálták. Március 31. és április 3. között pedig budapesti és debreceni építészhallgatók – lakóhelyüket tekintve mintegy negyedük miskolci, és nagyjából ugyanennyien angol képzésben résztvevő külföldiek – foglalkoztak a város két értékes, inspiratív és számos lehetőséget magában rejtő részével: a történelmi Avassal és a DAM ipari területével.

– Ennek a két városrésznek a sorsa, fejlesztése meghatározó kérdésköre lesz a jövőnknek. Miskolc elindult a fejlődés útján, ahhoz pedig, hogy további terveket készítsünk, megfelelő alap kell, szükségszerű, hogy a helyiek és távolabbról jöttek gondolatai egymásba épüljenek – emelte ki a prezentáció előtt Kriza Ákos polgármester.

[936_1_480.jpg] varosfejlesztesi_muhely_140403_vcs_09.jpg

A hallgatók oktatói – Szabó Julianna és Rosta S. Csaba építész – ismertették: a januári szakmai műhely által lerakott alapelveket figyelembe kellett venni a szokásos egyetemi alkotóhét keretében elvégzett a munka során. Így például segíteni kell a magasabb értéket képviselő városi funkciók megtelepedését, és növelni a város átjárhatóságát. A belvárosban cél a terület vitalitásának kiterjesztése, a leértékelődött zöldfelületek szépségének, biztonságának, népszerűségének visszaállítása. Nem biztos, hogy a tervek műszaki és gazdasági megalapozottsága igazán mély, ám mindenképp figyelemreméltók.

Először a történelmi Avasra vonatkozó terveket mutatták be a csoportok. Egyikük fényösvényekkel és -dobozokkal hívná sötétedés után felfedező sétára a vendégeket, az út végén kiállításokkal, szabadtéri színpaddal művészeti élményt kínálva, míg nappal a gyerekeket és a szüleiket is vonzó, kalandparkkal kombinált játszótér várná a látogatókat. Egy másik terv alapgondolata az volt, hogy az avasi séta célja ne egy konkrét hely, a kilátó legyen – hanem maga a barangolás. Ehhez három sétautat alakítanának ki a meglévő présházak és pincék felhasználásával: a magyar borokét, a civil szervezetekét és a mesterségekét.

Folytatás a minap.hu oldalon >>>

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2019. December
HétHKSzeCSPSzoV
48      1
492345678
509101112131415
5116171819202122
5223242526272829
013031