Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
„Miskolc új sebességre kapcsolt”news/914_0_t.jpgAdósságkonszolidációs bizonyságlevelet adott át Tállai András önkormányzati államtitkár Kriza Ákosnak, Miskolc polgármesterének, amely bizonyítja, hogy a város adósságát átvállalta a kormány, így új pályára léphet.

Az országban 1956 önkormányzatot érint az állami adósságkonszolidáció, ezek a napokban vették át az ezzel kapcsolatos bizonyságlevelet. Miskolcon ünnepélyes keretek között a városházán Tállai András adta át. Az ünnepség a Tényleg zenekar felvezetésével és a Himnusz eléneklésével vette kezdetét.

Hivatalosan is kijelenthető, hogy az állam átvette Miskolc adósságát, de érdemes áttekinteni, hogyan is alakult ki ez a nehéz helyzet a városban, mondta Sebestyén László országgyűlési képviselő. 2002-ben a szocialisták 3 milliárd forintnyi forráshiánnyal vették át a város vezetését, amelyet aztán 2010-ben már 62 milliárddal adtak át. Ebből 36 milliárd volt az önkormányzat hitelállománya, a többi a Holding cégeinél kinn lévő hitel, illetve kezességvállalás. Problémaként említette, hogy az önkormányzatokra jelentős feladatokat róttak, amelyhez a kellő forrást már nem biztosították, ugyanakkor olyan beruházásokat kezdtek a városban, amelyek csak „vitték a pénzt”.

 

[914_1_480.jpg] adossag_atvallalo_level_140326ml_29.jpg

 

2010-re az önkormányzatok csődhelyzetben voltak, így az új kormánynak valamit tennie kellett: az adósság csökkentése, illetve átvállalása mellett döntöttek. Két ütemben történt meg az átvállalás, melynek nyomán sok más önkormányzat mellett Miskolc adóssága is eltűnt. Ugyanakkor Sebestyén László hangsúlyozta, hogy bár az önkormányzatnak közvetlenül már nincs tartozása, de a kötelezettségvállalások, holdingos adósságok még teherként nyomják a vállát, a következő ciklus feladata lesz, hogy ezzel is kezdjenek valamit.

Miskolc polgármestere először megköszönte az államtitkár segítségét, mint mondta, mindig a szívén viselte a megye és Miskolc sorsát, bármikor kért tőle segítséget, mindig lehetetett hozzá fordulni. Mint mondta, nem véletlenül beszélt a Takata gyár alapkőletételén a bizonyságról, Miskolcon ugyanis az emberek már csak a bizonyosságban hisznek, most a hitelátvállalás kapcsán is megkapták a bizonyságot – a kormány beváltotta, amit megígért. Korábban csak adósságlevelet tudtak volna felmutatni, a múltat pedig megfelelőképpen le kell zárni, hogy a jövőt építeni tudják, emelte ki. Erre most lehetőséget kapott Miskolc, hiszen megszabadult az évi 3,5-5 milliárd forintos hiteltörlesztéstől. Már idén egymilliárd forinttal többet tudnak városüzemeltetésre fordítani, aminek számtalan eredménye lesz. Mindeközben nőttek a város helyi adóbevételei, így el tudják kezdeni a konszolidált építkezést. „Miskolc új sebességre kapcsolt, megnyílt előtte a fejlődés lehetősége” – zárta beszédét Kriza Ákos.

Folytatás a minap.hu oldalon >>>

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031