Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Újra nyílnak az opera kapui Miskolconnews/913_0_t.jpgIsmét közeleg a június, ami Miskolcon egyet jelent Bartókkal, az operafesztivállal. A közelgő, 10 napos fesztivállal kapcsolatban – a hagyományokhoz híven – a fővárosban tájékoztattak a szervezők. A program részletes ismertetése mellett szóba került a támogatás és az anyagi források kérdése is. Mint kiderült, ezúttal jóval nagyobb összegből gazdálkodhatott Kesselyák Gergely fesztiváligazgató.

Tíz napot át minden az operáról szól Miskolcon. A 13. alkalommal megrendezendő BartókPlusz Operafesztivál június 13-án, pénteken nyitja meg kapuit, s egészen június 22-ig be sem zárja azokat.

A budapesti, programismertető sajtótájékoztatón Kesselyák Gergely fesztiváligazgató elmondta, az esemény továbbra is arra szakosodik, hogy keresse a modern népopera útját, s visszahozza annak reneszánszát. Mint fogalmazott, az elmúlt két év koncepciója folytatódik.

– Továbbra is a zeneszerzők a főszereplők, tőlük várjuk a megoldást. A fesztivál életét a stabilitás jellemzi, aminek nagyon örülünk. Az operafesztivál összköltsége 190 millió forint, amiben minden benne van. A tavalyihoz képest ez lényegesen nagyobb összeg. A marketingköltségünk megduplázódott, s a műsorra a tavalyi másfélszeresét tudjuk fordítani – hangsúlyozta Kesselyák Gergely, hozzátéve, továbbra is négy pillér van: a művek íratása, a meglévők bemutatása, felfedezése, az utcai, ingyenes opera, valamint az operaíró-verseny.

Hammerstein Judit helyettes államtitkár hangsúlyozta, a kormány kiemelten fontosnak tartja az operafesztivált. Mint mondta, ennek négy oka is van.
– A fesztivál 13 éves múltra tekint vissza, komoly hagyománya van, másfelől Magyarország egyetlen operával kapcsolatos fesztiválja. Harmadrészt Közép-Kelet-Európa legrangosabb opera-seregszemléje, s nem utolsó sorban a világ legteljesebb Bartók-fesztiválja – taglalta. Hozzátette, a BartókPlusz céljai összecsengnek kulturális törekvéseikkel. „Fontos karaktere az innováció. Komoly teret biztosít a kísérletezésnek, a tehetségek felfedezésének és gondozásának is” – fogalmazott.

[913_1_480.jpg] operafeszt_sajtaj_20140325_vcs_2.jpg

Idén a MOL Csoport, mint főszponzor áll a BartókPlusz Operafesztivál mellé, s természetesen ezúttal is támogatja a rendezvényt a fenntartó, Miskolc önkormányzata. Kriza Ákos polgármester a fővárosi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy 2001-ben, mikor az operafesztivál útnak indult, jégtörőként haladt, s igyekezett újrapozícionálni Miskolcot. Az identitásépítés pedig jól sikerült.
– 2010-ben nem volt egyszerű, de a fesztivál megszolgálta a bizalmat, s a kulturális zászlóshajó dagadó vitorlával halad tovább – mondta Kriza Ákos, majd szólt a további, kiemelt miskolci kulturális eseményekről, s az idei Ezrek operáját méltatva elmondta, „méltó egy magára talált városhoz.”

Idén az Ezrek operája Verdi Aida című alkotása lesz, így ezt láthatják majd ingyenesen a miskolciak s a városba érkező operabarátok.

Az operafesztiváli sajtótájékoztatón szó esett a kísérőrendezvényekről és a Miskolci Nemzeti Színház, valamint a Miskolci Szimfonikus Zenekar szerepéről is, de maguk az operaírók, zeneszerzők is meséltek.

Folytatás a minap.hu oldalon >>>

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2019. December
HétHKSzeCSPSzoV
48      1
492345678
509101112131415
5116171819202122
5223242526272829
013031