Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
„Miskolc hazánk egyik legdinamikusabban fejődő városává vált”A legutóbbi közgyűlés óta, olyan új adatsor látott napvilágot a Megyei Jogú Városok Szövetségének Adóügyi Kollégiumától, amely bizonyítja Miskolc gazdaságfejlesztési stratégiájának sikerét – jelentette ki Kriza Ákos polgármester a városi közgyűlés csütörtöki ülésén, a jövő évi költségvetés tárgyalásának kezdetén.

– Ezek az adatok, ezek a számok, ezek a tények nem kevesebbet bizonyítanak, mint azt, hogy Miskolc megvalósította az áttörést a lesajnált, válságrégiós szerepből! Sőt, azt állíthatjuk, hogy Miskolc hazánk egyik legdinamikusabban fejlődő városává, térségévé vált! – szögezte le a polgármester.

Nem volt adóemelés és Miskolc országos szinten is kimagaslóan teljesített akkor, amikor az önkormányzat adóbevételeinek a növekedését vették számba az egyes városok esetében. A diagramból leolvasható, hogy a városok többségénél stagnált ez az adóbevétel – például Pécs, vagy Szeged esetében – nálunk viszont 6,7 százalékkal nőtt, ismertette Kriza Ákos.

A helyi iparűzési adóbevétel a 2011-es 6,25 milliárd forintról 2013-ra 7,21 milliárd forintra nőtt. Ez a növekedési mérték egy esztendő alatt 15,36 százalékot mutat, ez a tény pedig megint csak Miskolc gazdasági fejlődésének az erős dinamikáját bizonyítja, fogalmazott.

A 2013-as adatok természetesen a vállalkozások 2012. évi nettó árbevételén alapulnak. Megállapítható ebből következően az is, hogy a miskolci vállalkozások az értékesítésekből, szolgáltatásokból, jelentős árbevételtöbbletre tettek szert, amiből következik a foglalkoztatás növekedése is.

– A regisztrált munkanélküliek számának drasztikus, bő három év alatt megvalósított 3 ezres csökkentéséről, februárban is szóltam. Most legfeljebb arra az összefüggésre mutatnék rá, hogy Miskolc ezzel a munkahelyteremtésben bemutatott dinamikájával bizonyítja, hogy méltóképpen viselheti a kiemelt fejlesztési központ címet, amivel olyan városokhoz csatlakozhatott, mint Győr és Kecskemét – mondta a polgármester.

Több megyei jogú városban jellemző az idegenforgalmi adóbevétel csökkenése, de Miskolc ellenkező képet mutat. Előkelő helyen, az élmezőnyben és kiváló társaságban szerepel a megyei jogú városok között az idegenforgalmi adóbevételek tekintetében.

– Miskolcon 2013. évben nem emeltük az idegenforgalmi adót, az ebből származó bevételünk mégis nőtt, egészen pontosan 46,2 százalékkal. Ezek a tények egyértelműen a vendégéjszakák számának növekedését, a turizmus fejlődését mutatják városunkban. Arról beszélnek ezek a számok, hogy a városnak ez a létfontosságú szektora is óriási fejlődésnek indult az elmúlt két-három esztendőben – emelte ki Kriza Ákos, majd végezetül hozzátette: egy város, térség gazdasági fellendülése mögött rengeteg összefüggés húzódik. Miskolc gazdasági áttörése, Miskolc fejlődésének dinamikája is több osztatú. Ezekből most csak néhány tudott bemutatni.

minap.hu

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031