Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Ülésezik a közgyűlésnews/886_0_t.jpgReggel hét órától vette kezdetét Miskolc város márciusi közgyűlésének ülése. A napirenden a sürgősségiekkel együtt tizenegy előterjesztés szerepel, köztük olyan fajsúlyos anyag is a grémium elé kerül, mint a város 2014-es költségvetése.

Kriza Ákos az ülés kezdetén elmondta, Varga miniszter látogatása miatt tették korábbi időpontra a közgyűlés kezdési időpontját. A polgármester külön köszöntötte a közelgő nőnap alkalmából a város hölgyeit, a teremben jelenlévő hölgyeket pedig virággal is felköszöntötte a frakcióvezetők segítségével.

Egy perces néma felállással emlékezett a közgyűlés Karsai Árpád, a Miskolci Szlovák Önkormányzat közelmúltban elhunyt elnökére, illetve Plesz Antal Ybl-díjas építészre, Miskolc Pro Urbe díjasára.

Az önkormányzat gazdálkodásával és költségvetésével összefüggő napirendek összevont tárgyalásával kezdődött az ülés. Ezek: javaslat az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről szóló 7/2013. (III. 12.) önkormányzati rendelet módosítására (IV. negyedéves előirányzat módosítás) és kapcsolódó döntés meghozatalára, javaslat az önkormányzat 2014. évi költségvetésének megállapítására, a költségvetési rendelet megalkotására és egyéb kapcsolódó döntések meghozatalára, javaslat az önkormányzat egyes saját bevételei és adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségei várható összegének megállapítására a 2015-2017. évekre.
 
A Megyei Jogú Városok Szövetsége a napokban közzétett egy felmérést, amely azt bizonyítja, hogy Miskolc a legdinamikusabban fejlődő város, mondta el Kriza Ákos. Az adatsorok igazolják azt, hogy 2014 immár Miskolcnak a kibontakozást jelenti. Igaz, hogy nem a város minden polgára érzi még ezt, de jelzi, hogy Miskolc áttörést ért el, tette hozzá.

Az adatok kapcsán elmondta, úgy, hogy Miskolcon nem volt adóemelés, az adóbevételekből kiemelkedően szerzett bevételt az önkormányzat. Míg más megyei jogú városok esetében stagnált az eredmény, addig Miskolcnál 6,7 százalékos bevételnövekedés látható. A helyi iparűzési adónál 2011-től két év alatt egymilliárd forintos növekmény történt, ami 15 százalékos emelkedés. Ez az eredmény a város dinamizmusát bizonyítja. Ebből a gazdasági növekedésből természetesen a foglalkoztatás emelkedése is következik, több mint háromezerrel csökkent a munkanélküliek száma, tehát egyértelműen bizonyítható, hogy 2014 Miskolcon a kibontakozás éve lesz. Nem véletlen, hogy kiemelt gazdasági övezet lett Miskolc, hogy a kormány támogatja. A város egymilliárd forintot költ segélyezésre, ennek csökkenni kell – jelentette ki a polgármester.

Az idegenforgalmi adó területén is kiemelkedően teljesített Miskolc, 46,2 százalékkal nőttek a bevételek a városban. Jó úton járnak, amikor azt szeretnék, hogy a turizmus húzóágazat legyen, nem véletlenül indítottak el olyan fejlesztéseket, amelyekre húsz éve várt már a város, mint például a tapolcai fürdőfejlesztés, vagy a várban elindult munka.
- Nagy munkát végeztünk és végzett Miskolc város közössége – tette hozzá Kriza Ákos. Ezeken a tényeken alapszik a 2014-es költségvetés is.

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031