Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Fekete vásznakon a sötét igazság – Katyńnews/880_0_t.jpgA katyńi népirtás borzalmas történetét megidéző kiállítás megnyitásával emlékezett meg a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról Miskolc városa február 25-én. Nemcsak azért, mert a lengyel néppel testvéri kötelékek fűzik össze a magyart, hanem azért is, mert a szovjetek által 1940 nyarán elkövetett, majd évtizedekig tagadott mészárlás már nem egy nemzet tragédiájának számít, hanem a totalitárius rendszerek embertelen cselekedeteinek és hazugságainak példázatává vált.

Mintegy százmillió ártatlan áldozat emléke előtt tisztelgünk a kommunizmus áldozatainak emléknapján, február 25-én. Magyarországon 1945–50 között, a népbírósági törvény alapján több tízezer embert állítottak bíróság elé. A számok megdöbbentőek, de nincs objektív mércéje annak, hogy vajon melyik totalitárius rendszer volt a rosszabb. Amit tudnunk kell, hogy emberek tették mindezt emberekkel. Az emlékezéssel útját állhatjuk annak, hogy még egyszer megtörténhessen. Többek között ez is elhangzott a Katyń – Tömeggyilkosság. Politika. Erkölcs című kiállítás megnyitóján kedden, a várásháza előcsarnokában.

Több mint húsz fekete vásznon fotókkal kísért magyar és angol nyelvű szövegek mutatják be az 1940 nyarán, a Szmolenszk melletti Katyńban meggyilkolt több mint 4400 hadifogoly történetét – Lengyelország második világháború előtti helyzetétől a népirtáson és annak tagadásán át a beismerésig. A vándorkiállítás megnyitóján a város vezetése mellett részt vett Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, valamint Csúcs Halina, az Országos Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is.

[880_1.jpg] katyn_kiallitas_140225_ja_13.jpg


– A család tagjai együtt ünnepelnek és osztoznak egymás bánatában is. Lengyel testvéreinkkel mi egy családba tartozunk. Ezért most együtt elékezünk a szovjet hatalom egyik legborzalmasabb tettének megrendítő képeivel. Annak felidézésével, amit egészen az 1990-es évekig hazugsággal takartak, és amiről beszélni sem volt szabad – kezdte köszöntőjét Kriza Ákos polgármester.

Lengyelország és Magyarország története számos ponton összefonódik, de szorosabb kapcsolat ennél, hogy mindkét nép szereti a nyelvét, kultúráját, szabadságát. Ezért számtalanszor megküzdöttünk, nemcsak magunkért, de egymást is támogatva. Ez a mai napig így van hangsúlyozta a polgármester, emlékezetve, hogy amikor Magyarország nemzetközi bírálatok céltáblájává vált, számos lengyel testvérünk érkezett Budapestre, velünk ünnepelni március 15-ét.

Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövete megnyitóbeszédében először is köszönetet mondott azért, hogy a város ily módon emlékezik a kommunizmus áldozataira, és azért, amilyen figyelemmel és érzékenységgel foglakozik a lengyel ügyekkel a hétköznapokban is.
– Ezért is nyáron itt tartjuk a lengyel kisebbség ünnepét, a Szent László-napokat – jelentette be, majd hozzátette: bízik benne, a közeljövőben formálisan is tovább erősödhet a lengyel jelenlét Miskolcon.

Folytatás a minap.hu oldalon >>>


Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031