Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
A magyar kultúra napja – "örökségünk tartást ad mindannyiunknak"news/829_0_t.jpgZenével, verssel és tánccal ünnepelte Miskolc a magyar kultúra napját a szerda esti gálaműsor keretében, a Művészetek Házában. Fellépett többek között a Szinvavölgyi Néptáncműhely és a Miskolci Szimfonikus Zenekar, de itt volt Patonai Bátor tekerőlantos is, akit a nagysikerű „Fölszállott a páva” tehetségkutató versenyből ismerhetünk.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere ünnepi beszédében kiemelte, január 22-én „azokat a szellemi, művészeti értékeket ünnepeljük, amelyeket hosszú évszázadok és ezred év alatt megalkottunk”. A magyar kultúra napja ünnepségsorozata január 22-én már délelőtt megkezdődött, előbb Kölcsey Ferenc 1997-ben állított emléktáblájánál Kiss Gábor alpolgármester, Kovács Józsefné Budai Mária önkormányzati képviselő, valamint Papp Ferenc, a kulturális osztály vezetője helyezett el koszorút a város részéről. Megemlékeztek aztán a jeles alkalomról a Petőfi Sándor Könyvtárban is, ahol irodalmi délelőttöt tartottak a magyar kultúra napja apropóján. A Gárdonyi Géza Művelődési Házban „Hivatásos” művészek olvastak fel műveket „A Himnusztól napjainkig”, hogy elhozzák a magyar költészet és kultúra egy szeletét a hejőcsabaiaknak. A Miskolci Galériában a tízéves „Spanyolnátha” művészeti folyóirat ünnepi kiállítása nyílt meg.

[829_1_480.jpg] magyar_kultura_napja_140122_ja_5.jpg

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban Nemcsák Károly és Tolcsvay Béla pódiumestjét tartották meg a magyar kultúra napja alkalmából, a Herman Ottó Múzeum Pannon-tenger Földtörténet- és Természetrajzi Tárában pedig a múzeum legújabb szerzeményeiből nyílt tárlat. Este 19.00 órakor aztán elérkeztünk a magyar kultúra napja miskolci záróeseményéhez, a Művészetek Házában megrendezett gálához. Jelen volt mások mellett több önkormányzati képviselő, országgyűlési képviselők, városi vezetők, intézmények vezetői és városi cégek ügyvezetői, valamint Torma András rektor. 

„Sokan felismerték, hogy a magyar kultúrát őrizni, ápolni kell”

A magyar kultúra napja alkalmából tartott szerdai gálaünnepségen Kriza Ákos mondott köszöntő beszédet. Miskolc polgármestere felidézte: 1823. január 22-én Kölcsey Ferenc befejezte a Himnusz kéziratát. „Egy olyan költemény születésnapja ez, amely minden mondatával, metaforájával, kifejezésével és megidézett történeti képeivel összefoglalja azt, kik is vagyunk, mi magyarok.” – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: a költemény „szépségesen mély gondolataiban” ott van történelmi múltunk, „a megszenvedett századok, a nép lelke és nagyvilágról alkotott felfogása egyaránt. Egy vers, melyben benne van a magyar karakter és a magyar kultúra”, tette hozzá Kriza Ákos.

A városvezető szólt arról, hogy a Himnusz születésének napján „ünnepet tartunk, mégpedig különlegeset”, hiszen azt ünnepeljük művészeti előadásokkal, szóval és zenével, ami körülvesz bennünket, ami része életünknek. Azokat a szellemi, művészeti értékeket, amelyeket hosszú évszázadok és ezred év alatt megalkottunk. Ünnepeljük a nyelvet, ami kifejez bennünket, a nyelvünkben megfogalmazott erkölcsi értékeinket és ősidőkből hozott képi, zenei kincseinket. Ezen a napon kulturális értékeink megőrzésére is felhívjuk a figyelmet.

[829_2_480.jpg] kriza_akos_mkn_140122_ja.jpg

– Sajnos a mai kor úgynevezett globalizációja nem kedvez az egyedi, a sajátos, a nemzeti értékeknek. Hatása az egyneműség, a minden és mindenki egyarcúsága, amelynek a terméke a nemzeti kultúra helyett a tömegkultúra, az úgynevezett kommersz. És bizony nagyon nehéz ezzel az igen erős hatással szembe menni – fogalmazott Kriza Ákos.

Hozzátette azonban, „szerencsére sokan, idejében felismerték, hogy a magyar kultúrát nemcsak őrizni, de ápolni is kell”. Mint mondta, az elmúlt években egyre több olyan kezdeményezés volt, ami hagyományaink, nemzeti kulturális örökségünk védelme érdekében szerveződött. Kriza Ákos emlékeztetett például, hogy koraősszel Miskolc is részt vett a Szeretlek Magyarország kulturális rendezvénysorozatában.

– Mi, itt Miskolcon is teszünk a kulturális értékeink megóvásáért. Ebben az évben ünnepeljük a neves kutatót, a polihisztor Hermann Ottót, aki száz esztendeje hunyt el, és aki életpályáját Miskolcon kezdte. De hagy emlékeztessem önöket arra is, hogy nemrég adta át a város az országban egyedülálló kiállítótermét, a Herman Ottó Múzeum földtörténeti és természetrajzi tárát, a Pannon-tenger Múzeumot – mondta a városvezető. Hozzátette, a város büszke nemzeti színházára és szimfonikus zenekarára is.

Kriza Ákos szólt a gazdasági válság negatív hatásairól, melyek nem kedveznek a kultúrának, a művészeteknek sem. „Ettől függetlenül a miskolci városvezetés a kultúrát stratégiai ágazatnak tekinti. A jövőképünk megalkotásánál, az úgynevezett kulturális alapú városfejlesztést mi használható és helyes válasznak tekintjük számos társadalmi probléma kezelésére is. A kultúra támogatása, fejlesztése számunkra társadalmi felelősségvállalásunk fontos alkotóeleme.” – emelte ki Miskolc polgármestere, hozzátéve, „ez segít a társadalmi morális értékvesztésünk leküzdésében is”.

A polgármester Serfőző Simon miskolci költőt idézve kiemelte, „szembe kell mennünk a tömegkultúrával”, önazonossága megőrzéséhez pedig mindenkinek saját kultúrája adhat segítséget.
– Az a kultúra, melynek múltját, szokásait, nyelvét magáénak tudhatja. Ez az örökség ad tartást mindannyiunk számára. Kérem, erre is gondoljanak ma este, amikor a nagyszerű előadóinkat hallgatják – zárta ünnepi köszöntőjét Kriza Ákos polgármester.

Folytatás a minap.hu oldalon >>>

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031