Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Segítik Miskolc fejlődésétnews/776_0_t.jpgAz adósságkonszolidációról és a Miskolcot érintő egyéb aktuális kérdésekről tájékoztatott Pintér Sándor, belügyminiszter és Kriza Ákos polgármester hétfőn, délelőtti egyeztetésüket követően. Mint elhangzott, az állami adósságátvállalás és a beindult gazdasági folyamatok egyaránt Miskolc felemelkedését segítik.

„Lassan hazajárok Miskolcra” – ezzel a mondattal kezdte a városházán tartott tájékoztatót Pintér Sándor. Hozzátette, mindig örömhírt hozhatott magával, amely sokat jelentett a városnak. Az állami adósságátvállalás folyamatáról elmondta, 2010-ben a kormányváltást követően az önkormányzatok adósságállománya meghaladta az 1247 milliárd forintot, ehhez társult még mintegy 300 millió forintnyi kifizetetlen számla. Az önkormányzati törvény átalakítása után nem szerették volna, hogy ekkora teher maradjon az önkormányzatokon, ezért döntött a kormány az ötezer fő alatti települések esetén a teljes, míg az afölöttieknél a különböző százalékos arányú átvállalás mellett. Ez 70 százalékot jelentett Miskolc esetében, mely nem volt könnyű helyzetben, ugyanis a teljes adósságállománya meghaladta a 60 milliárdot, ezen belül kifejezetten az önkormányzati adósság a 36-ot. Ebből 25 milliárdot jelentett a konszolidáció. A maradék 10,7 milliárdot jövőre vállalja át a kormány. Természetesen ez az összeg nem érinti az önkormányzati tulajdonú cégek tartozását, erről tovább tárgyalnak.

A belügyminiszter azt is elmondta, idén egyszer 318, egyszer pedig 326 millió forintos rendkívüli támogatást jutattak Miskolcnak, melyet napokon belül megtoldanak még 1,1 milliárddal. Megemlítette azt is, hogy a 112-es hívószám egyik központjának Miskolcra helyezésével és ezer közfoglalkoztatottal is segítette az állam a város fejlődését, ebből is látszik, hogy "nem engedték el Miskolc kezét".

2010-ben az önkormányzat bevételei nem fedezték a kiadásokat, a beruházásokat és a működés egy részét is hitelekből fedezték. Kormányzati segítség nélkül ellehetetlenült a város működése – jegyezte meg Kriza Ákos. Miskolc polgármestere elmondta, a belügyminisztérium az elmúlt három évben évi kétmilliárd forint körüli összeggel segítette Miskolcot, de kellettek a városvezetés költségtakarékos intézkedései és, hogy növelni tudják a bevételeket ahhoz, hogy normalizálódjon a helyzet. 4,5 milliárd forintot tudtak megtakarítani a város üzemeltetésén és 1,9 milliárdot zároltak. Emellett egymilliárdot takarítottak meg a városi cégek gazdálkodásában éves szinten, köszönhetően annak, hogy több szolgáltatást bevittek a holdingba és onnan szolgálják ki a cégeket. De, ha nincs az adósságkonszolidáció, akkor mindez kevés lett volna – tette hozzá Kriza Ákos. Jövőre szinte egyensúlyi helyzetbe kerül a város, de ehhez kell a bevételek növelése is, ehhez olyan intézkedésekre volt szükség, amely lehetővé teszi, hogy szívesen jöjjön Miskolcra a tőke.

Folytatás a minap.hu oldalon >>>


Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031