Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Elindult a Digitális Közösség Program Miskolc, 2013. november 22., péntek (MTI) - Elindult a Digitális Közösség Program, amelyben a kormány 17 ezer laptopot juttat el a rászorulókhoz.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a miskolci Avasi Gimnáziumban tartott pénteki nyitórendezvényen azt mondta, a program célja a magyarországi digitális írástudatlanság felszámolása. Hozzátette: a kezdeményezés egyedülálló az Európai Unióban.

A kísérleti program első állomása Miskolc, amely az agglomerációval együtt Magyarország második legnagyobb települése, mégis a felmérések szerint elmaradott a digitális tudás, a digitális eszközökhöz való hozzáférés terén - mondta a miniszter. Az észak-magyarországi régióban a legmagasabb a munkanélküliség. A számítógép és az internet használata pedig ma már a tanuláshoz és a munkavállaláshoz is elengedhetetlen - mondta a miniszter. Hozzátette: a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia legfontosabb célkitűzése, hogy a digitális eszközök előnyei elérhetőek legyenek minden magyar állampolgár számára.

Az össztársadalmi program sikeres megvalósítása érdekében a kormány összefogott az infokommunikációs szektor szereplőivel, és együtt alkották meg a Digitális Közösség Programot, amelyet az állam és a versenyszféra közösen finanszíroz. A miniszter tájékoztatott arról is, hogy a kormány mintegy 4 milliárd forinttal járul hozzá a pilot programhoz - amelyből 1 milliárd forintnyi uniós forrás -, amelynek keretében a résztvevőknek ingyenesen biztosítja a szükséges eszközöket, az infrastruktúrát és a megfelelő oktatást. Beszámolt arról is, hogy a 17 ezer laptopból 16 ezer darab a megadott célcsoportból pályázó magánszemélyekhez, a többi pedig meghívásos tender révén hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók oktatását célzó intézményekhez, a Digitális Középiskola programban résztvevő iskolákhoz és a Miskolci Egyetem elsőéves hallgatóihoz kerül.

A meghívásos pályázatot november közepén elindították, így három diák már át is vehette Németh Lászlónétól a tanuláshoz is használható eszközöket. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott: a program olyan mérföldkő Miskolc életében, amely kijelöli és meghatározza a város jövőjét. Megjegyezte: a szakemberek már megalkották az "okos város, okos település" fogalmát, amely a program segítségével Miskolcra is ráillik majd.

MTI

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031