Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Napirend előtt a Takata beruházásárólNapirend előtt Kriza Ákos, Miskolc polgármestere szólalt fel. Azzal kezdte, hogy Orbán Viktor egy éve azt mondta, a következő sikertörténet Miskolc lesz, hiszen sokkal több ott a potenciál, mint amit eddig kihasználtak. A múlt héten a Takata gyárról úgy nyilatkozott a kormányfő, hogy a Mercedes Benz öt éve kezdődött betelepülése óta ez a legnagyobb zöldmezős beruházás az országban. Tehát az Orbán-kormány legnagyobb beruházása Miskolchoz köthető.

A polgármester elmondta, Sebestyén László országgyűlési képviselő azonnali kérdést tett fel a Parlamentben a beruházás nagyságáról, jelentőségéről, melyre válaszként Cséfalvay László államtitkár elmondta: az a sikertörténet, ami a kilencvenes években Győrben és Székesfehérvárott, ami a kétezres években Kecskeméten játszódott le, az kezdődött most el Miskolcon.

Miskolc története fordulóponthoz érkezett, jelentette ki a polgármester. A közel száz éven át meglévő ipari struktúra felélte tartalékait, válságba jutott, keserves évek következtek, ezt mindenki megtapasztalhatta. Az emberek lelkében maradandó nyomot hagyott. Most nyugodtan kimondhatjuk, hogy az elmúlt éveknek a munkahelyteremtésért végzett munkája meghozta az eredményt. A Bosch 2010-től 1100 munkahelyet teremtett, illetve teremt majd, most jön hozzá a Takata a minimum 1000 foglalkoztatottal, a Vodafone újabb 240, a 112-es központ 450 munkahellyel, és a kisebb cégek még újabb, száz fölötti munkaerő-fejlesztése.

A munkahelyteremtés elérte azt a kritikus tömeget, amelynek az eredménye nem lehet más, mint, hogy Miskolc úgy kezd el fejlődni, hogy világosan körvonalazódik a jövője, fogalmazott Kriza Ákos. A Takata fejlesztése 20 milliárdos beruházás, ami nemcsak munkahelyet teremt, hanem olyan beszállítói igénnyel jelentkezik, ami az egész város, sőt Felső-Magyarország gazdaságát dinamizálja, melybe bekapcsolódik az egyetem fejlesztési háttere is. Ugyanazt a fejlődési pályát követi Miskolc, amit Győr vagy Kecskemét esetében már láthattunk.

– Ahhoz, hogy idejussunk, várospolitikai fordulat kellett. A városvezetés és a kormány együtt gondolkodik – hangsúlyozta Kriza Ákos. – Hol vannak már a szirénhangok, amelyek a város határában lévő 33 befektetőt kérték számon? Ám nem arról volt szó, hogy a város, hanem arról, hogy az országba 33 beruházó érkezik, és ebből a legnagyobbat a kormány, ígéretének megfelelően, Miskolcra irányította. A japán cég alig négy hónap alatt döntött, pedig legalább egy év alatt szoktak meghozni egy ilyen volumenű döntést. Első körben tíz ország volt képben, ez leszűkült három ország három városára, majd Miskolc maradt a kalapban egy szomszédos ország fővárosával – ezt tudtuk megverni. Én csak azt kérdeztem, mennyire voltak elégedettek az itteni fogadtatással, és azt mondták ilyen korrekt tárgyaláson ilyen tárgyalási potenciált ritkán láttak, és gratuláltak ahhoz a csapathoz, amelyet a városháza és a holding kiállított. Büszke vagyok erre a csapatra, és remélem, a miskolciak is büszkék. Miskolc győzött, végre győzött, és most már világosan látszik a jövő! – zárta szavait Kriza Ákos.

Ezt követően levetítették a közgyűlésben a múlt heti, parlamenti sajtótájékoztató felvételét, melyen a Takata beruházását bejelentették. Kriza Ákos hangsúlyozta, azért volt fontos ez a bejelentés és a vetítés, hogy mindenki számára nyomatékosítsák, Miskolc számára a legfontosabb a munkahelyteremtés, mindent ez alá rendelnek.

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031