Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Közösen egyeztetnek a megyei jogú városok polgármestereinews/750_0_t.jpgKriza Ákossal közösen tárgyalnak a kormánnyal a közösségi közlekedés támogatási rendszerének átalakításán, ahogy az önkormányzatok adósságának állami átvállalása és a területfejlesztési támogatások átstrukturálása érdekében is – mondta el Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

A kormány normatív alapúról teljesítményalapúra alakította a közösségi közlekedés rendszerét – mondta Kósa Lajos. – A normatív támogatás azt jelentette, hogy kizárólag az utas számot vették figyelembe, azonban nem nézték az egyéb mutatókat, mint amilyen például a közúthálózat. A normatív támogatás nem volt megfelelő azért sem, mert a település és lakosságszáma alapján voltak megyék, amelyek alul és voltak, amelyek túl voltak finanszírozva, nagyon helyesen tette tehát a kormány, hogy változtatott ezen, hangsúlyozta az elnök. Van azonban hat város – Szeged, Debrecen, Kaposvár, Pécs, Miskolc és Budapest –, ahol önkormányzati tulajdonú közlekedési vállalatok vannak, amelyeknek nem ilyen teljesítményalapú a finanszírozása. Teljesen eltérő tőkeszerkezetű, hálózati sűrűségű, vállalati stratégiájú önkormányzati vállalatok pontosan ugyanolyan finanszírozási problémával bírnak.

[750_1_480.jpg] kosa_lajos_131107_fkcs_4.jpg

Éppen ezért megkeresték a nemzetgazdasági és a nemzeti fejlesztési miniszter ezen városok polgármesteri, hogy ennek a megváltoztatását kérjék. 2014 végére ugyanis nehéz helyzetbe kerülhetnek ezek a cégek, noha nem a városok tehetnek róla, hogy ez a probléma előállt és nem is tudják megoldani. Kétféle megoldási lehetőség kínálkozik, vagy állami kézbe kerülnek ezek a közösségi közlekedési cégek is, vagy átalakítja a minisztérium a támogatási rendszerüket – így erre tettek javaslatot.

Az önkormányzatok állami adósságátvállalása kapcsán is vannak fontos kérdések Kósa Lajos szerint. Az év végi állapotoknál az adósság szanálásakor figyelembe kell venni, hogy az önkormányzatoknak mennyi volt a folyószámla hitele. Az önkormányzatok kiadásai és bevételei eltérő ütemezéssel működnek, ezért az önkormányzatok élni szoktak év közben a folyószámlahitel lehetőségével. Ugyanakkor a pénzügyi stabilitásról szóló törvény kimondta, hogy az önkormányzatoknak év végén a folyószámlahiteleiket zárni kell, hogy ez ne húzódjon át a következő évre tartozásként.

Folytatás a minap.hu oldalán >>>

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031