Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Miskolc minden adósságát átvállalja a kormány!news/744_0_t.jpgA kormány február 28-ig minden magyar település hátramaradt adósságát átvállalja, összesen mintegy 420 milliárd forint értékben – jelentette be hétfőn a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Kriza Ákos polgármester szerint végre tiszta lappal indulhat Miskolc.

Lázár János sajtótájékoztatón közölte azt is: Orbán Viktor miniszterelnök november 19-én Kaposváron egy gazdasági konzultációt kezdeményez az érintett településekkel. Azt várja tőlük, hogy az átvállalt hitelekért cserébe szervezőként kapcsolódjanak be a helyi gazdaság élénkítésébe.

Gazdaságfejlesztési és -növekedési tervet kell készíteniük, amelynek tartalmaznia kell a települési önkormányzatok szervező és támogató szerepét a helyi kis- és közepes vállalkozások helyzetbe hozása érdekében – fűzte hozzá.

Lázár János hozzátette: a kormány tagjai január 15-ig felkeresik a nagyobb önkormányzatokat, a tárgyalásaikat pedig a helyi kereskedelmi és iparkamarák, agrárkamarák is „inspirálni fogják”. Az államtitkár a kabinet múlt szerdai döntéséről szólva közölte: az adósságátvállalás február 28-ig technikailag is lezárul, így a 2014-es költségvetési évet minden magyar önkormányzat adósságmentesen kezdheti meg. A kabinet arra számít, hogy ezt követően a helyhatóságok az ott élők életkörülményeinek javításával és a települések fejlesztésével foglalkoznak.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere hangsúlyozta, Miskolc városa 2010-ben nettó 36 milliárd adóssággal rendelkezett. Ez pedig egy olyan mocsár volt, amely az önkormányzatot teljesen megbénította, lehúzta. Ennek a teljesítése évi 3-4 milliárd forintot igényelt volna, ami nemcsak nehézséget okozott, hanem egyenesen lehetetlen feladatnak tűnt. Világosan látható, hogy a kormány jól körvonalazott jövőképpel rendelkezve döntött úgy, hogy mentesíti az önkormányzatokat először egy nagyobb százalékban – Miskolc esetében 70 százalék – az adósság alól. Így első körben 25 milliárd forintot vállalt át a kormány Miskolc város adósságából, maradt több, mint tíz milliárd, ami az elkövetkező években még így is terhet jelentett volna, szűkebb mozgásteret engedve a városnak, mint, ha nem lenne adóssága.

Most ezt az összeget is átvállalja a kormány, ami után a polgármester szerint kijelenthető, hogy Miskolc tiszta lappal indulhat. Az önkormányzatok fejlesztése határozott elképzelés mentén valósul meg, amit Kriza Ákos szerint az is mutat, hogy október 8-án a kormány Miskolc várost kiemelt fejlesztési központtá nyilvánította.  Az adósságátvállalás kapcsán pedig az önkormányzattól azt kérte, hogy a kis- és középvállalkozások támogatásával a helyi gazdaságot magasabb szintre igyekeznek lendíteni. Ez a hármas pedig hosszú távon erős gazdasági megerősítője lesz Miskolc városának.

Kriza Ákos szerint fontos, hogy együtt gondolkodjon a kormány és az önkormányzatok, ennek jó példája, hogy Miskolc már hónapokkal ezelőtt elkezdett dolgozni egy beszállítói programon. Számos jelzést kaptak ugyanis a helyben működő nagyvállalatoktól, hogy sok beszállítójuk van külföldről, illetve a Dunántúlról, melyeket szeretnének helyi beszállítókkal helyettesíteni, mert számukra is a kedvezőbb, ahogy kedvező a város számára is. Éppen ezért felmérték a térségben jelentkező beszállítói igényt, a Miskolc Holdingnál lévő gazdaságfejlesztési munkacsoport gyűjtötte ezt össze, ahogy a beszállító cégeket is. Elkezdtek az egyetem bevonásával egy olyan hozzáadott értékkel rendelkező programon dolgozni, amely olyan termékeket tud eredményeztetni ezeknél a kis- és középvállalkozásoknál, amelyek megfelelnek azoknak a standardoknak, amelyek szükségesek, és amelyeknek köszönhetően már középtávon is tudják növelni a helyi beszállítói kört.

Forrás: minap.hu

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031