Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Megmenti Miskolc a helyi tejipart!news/701_0_t.jpgGazdasági koncepciót dolgoz ki Miskolc a tejipar önkormányzati tulajdonba vételéről azért, hogy megakadályozzák annak végleges tönkretételét – jelentette be szerda délelőtt Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. Mint ismeretes, a miskolci tejipar sokmillióval tartozik beszállítóinak és a különböző közműszolgáltatóknak, a MIVÍZ Kft. hétfőn délelőtt döntött a vízszolgáltatás korlátozásáról.

– Hosszú ideje ismert tény, hogy bajban van a miskolci tejipar. Most jött el az ideje annak, hogy Miskolc önkormányzata beavatkozzon, mégpedig azért, hogy megmentsük a város, évtizedes alapokon nyugvó tejiparát, a munkahelyeket, a beszállítók megélhetését – kezdte sajtótájékoztatóját Kriza Ákos, a MINNA Tejipari Zrt. Erdélyi úti telephelye előtt.
 
– Mindeddig azt reméltük, hogy a magántulajdonos mindent megtesz azért, hogy a miskolci tejipar megmaradjon, megmeneküljön, de az elmúlt hetek történései alapján azt látjuk, hogy a beszállítók nincsenek kifizetve, hogy a szolgáltatóknak sokmillióval tartozik a MINNA Tejipari Zrt., és a tejipar eszközparkján egy másik cég, az azonos tulajdonosi körrel rendelkező MILKNET Kft. kezdte el a termelést – tette hozzá Kriza Ákos.

A polgármester hangsúlyozta, Miskolc városa nem engedheti meg magának azt, hogy azok a beszállítók, akik eddig hosszú évek óta dolgoznak a miskolci tejiparnak, illetve a szolgáltatók ne legyenek kifizetve.
– Miskolc város cégei jórészt közpénzből és a miskolciak pénzeiből élnek. Amennyiben a MINNA nem fizet, azzal a miskolciakat károsítják meg, ezt eddig sem engedtem, és eztán sem fogom megengedni – jelentette ki Kriza Ákos.

A városvezető bejelentette, a felvette a kapcsolatot a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériummal a miskolci tejipar megmentése érdekében.
– Az államtitkárral már egyeztettem is, gazdasági koncepciót dolgozunk ki a tejgyár átvételével kapcsolatban. Úgy tudjuk, hogy már többen beadták a felszámolási eljárás kezdeményezését, és mi, Miskolc nevében eljárva, arra törekszünk, hogy a város az állammal összefogva megmentse a helyi tejipart. Fontos, hogy az itt dolgozó embereknek megmaradjon a munkahelye, hogy a beszállítók továbbra is meg tudjanak élni, nem engedhetjük meg, hogy a mezőgazdaság egyik fontos ágazata, az évtizedes múlttal rendelkező tejipar helyi szinten megsemmisüljön – mondta Kriza Ákos

Mindezek érdekében – tette hozzá – a Miskolci Agrokultúra Kft. bevonásával az önkormányzat létrehozott egy szakértői csapatot, melynek a fő feladata, hogy szakmai koncepciót dolgozzon ki a tejipar megmentésére. A csapat feladata, a gazdasági számítások elkészítése, a szükséges önerő megszerzése, a piac szereplőivel és a munkavállalói érdekképviseletek szerveivel való tárgyalások lefolytatása, hogy az önkormányzat lehetőség szerint átvegye a tejipar tevékenységét és ezzel együtt a munkavállalókat.

- minap.hu -

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031