Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
A múltra építik a diósgyőri vár jövőjétnews/687_0_t.jpgEgész napos programmal – lovagi tornákkal, vásári komédiákkal, különféle harci bemutatókkal és természetesen gasztronómiával – veszi kezdetét a diósgyőri vár megújulása szombaton. A program részeként délben Kriza Ákos, Miskolc polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, szólt az egykori királynéi múltjáról, jelenéről és jövőjéről, majd időkapszulát helyezett el az olaszbástyán.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere beszédében úgy fogalmazott, a diósgyőri vár Miskolc egyik ékköve, melyben egyszerre van jelen múlt, jelen és jövő
– Így gondolta ezt annak idején Nagy Lajos király is, amikor évszázadokkal ezelőtt belefogott a vár megújításába, hogy aztán sokáig a királynék vára ehessen. Aztán az idő vasfoga és a rombolás miatt lepusztult a vár, az ötvenes években azonban elindult annak feltárása, majd rekonstrukciója. A több évtizedes munka végére került jelenlegi állapotába, lett látogatható – emlékeztetett Kriza Ákos.

Mint mondta, a város és a turisták megszerették a diósgyőri várat, az jelenlegi állapotában is a város egyik kiemelt turisztikai attrakciója, és bár sokan javasolták, hogy hagyják jelenlegi állapotban, Miskolc mégis megújítás mellett döntött.
– Nyugat-Európai mintára döntöttünk a vár részleges visszaépítése mellett, mégpedig azért, mert nagy lehetőséget látunk benne. Lehetőséget az korabeli Közép-Európa legnagyobb lovagtermében, melyet pontosan ott állítunk helyre, ahol korábban létezett. Lehetőséget a kápolnában. Melyben reméljük, nagyon sok ifjú pár mondja majd ki a boldogító igent. És lehetőséget a megújuló várban, mint turisztikai attrakcióban – hangsúlyozta Kriza Ákos.

Megújul a környék is

A várral együtt annak környéke is megújul, létrejön a Lovagi tornák tere, illetve megújul a vásártér is. Kriza Ákos reményét fejezte ki, hogy hamarosan tovább fejlődhet a várfürdő, s kiemelte, rövidesen átadják a megújult függőkerteket Lillafüreden. Mint mondta, a város célja az, hogy Diósgyőr és az egész térség visszanyerje régi fényét.

– A munkák tehát elkezdődtek, erről a tényről pedig egy időkapszulával emlékezünk meg az utókor számára, melyben egy mai újság (a Miskolci Napló szombaton megjelent száma – a szerkesztőség), illetve egy digitális adathordozó lesz, a vár felújításának terveivel, látványterveivel – mondta Kriza Ákos. A beszédet követően a polgármester ünnepélyes körülmények között helyezte el az időkapszulát az olaszbástyán.

Folytatás a minap.hu oldalon >>>

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2019. December
HétHKSzeCSPSzoV
48      1
492345678
509101112131415
5116171819202122
5223242526272829
013031