Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
„Pályázati nyereményeső” – Miskolci bölcsődék, óvodák és iskolák újulnak megnews/662_0_t.jpgHárom miskolci bölcsőde újulhat meg teljesen, összesen 350 millió forintos támogatásból, melyet az Új Széchenyi Terv keretében nyert el Miskolc. A részletekről sajtótájékoztató keretein belül számolt be Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) államtitkára és Kriza Ákos polgármester.

A tájékoztatón a városvezető további sikeres pályázatokról is szólt, melyek keretében hat óvodában és két általános iskolában is várhatók jelentős felújítások. Soltész Miklós államtitkár hangsúlyozta, a kormány számára prioritás a többgyermekes családok életminőségének javítása, ezért az elmúlt években egy igen összetett családtámogatási rendszert dolgozott ki.
– Ennek része volt az adótörvények változtatása úgy, hogy az a nagycsaládosoknak kedvezzen, illetve fontos volt a bölcsődei férőhelyek bővítése, és a már meglévők megújítása is – mondta az államtitkár.

Elhangzott, a kormánynak kiemelt célja a napközbeni kisgyermekellátás, különösen a bölcsődék kapacitásának és infrastruktúrájának fejlesztése, a színvonalas kisgyermekellátás megteremtése és megőrzése.
–2010 és 2014 között a kormány közel 27 milliárd forintot költött, illetve költ a bölcsődei férőhelyek bővítésére, és a meglévők létesítésére. Ebből eddig mintegy 200 új intézmény épült, melyben összesen 6200 férőhely létesült, és több mint 2000 meglévő fog megújulni. Ezen célkitűzések a megvalósítására ad lehetőséget az Új Széchenyi Terv pályázata is – hangsúlyozta Soltész Miklós.

Tavaly év végén jelent meg az Észak-magyarországi régióban a „Gyermekjóléti alapellátások infrastrukturális fejlesztése – bölcsőde létesítése” című pályázat. A régióban összesen 2 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből Miskolc önkormányzata júniusban 350 millió forintot nyert el, három bölcsőde teljes felújítására.
– Nagyon fontos, hogy ez a pályázat 100 százalékos támogatottságú, nincsen önkormányzati önrész, így a korábbi szocialista kormányok gyakorlatával ellentétben nem növeli a beruházás a város adósságállományát – tette hozzá az EMMI államtitkára.

Megújul a férőhelyek egyharmada

– Miskolcon összesen 756 bölcsődei férőhely van, mellyel a városban minden jelentkező igényt kényelmesen ki tudunk elégíteni, viszont nagyon fontosnak láttuk azt, hogy ezen férőhelyeknek a minőségét növeljük, erre ad lehetőséget a nyertes pályázat– mondta Kriza Ákos polgármester.

A városvezető a konkrétumokról szólva elmondta, a pályázati kiírás feltételei szerint, a projekt során a városban működő tíz bölcsődéből három olyan intézmény – a Diósgyőri, a belvárosi Mesemalom és az avasi Napraforgó Bölcsőde – felújítására, korszerűsítésére kerül sor, amelyek teljes kapacitással üzemelnek, és ahol sok gyerek ellátásáról gondoskodnak a város különböző részeiben.
– Az intézményeket igyekeztünk úgy kiválasztani, hogy azok lefedjék Miskolc teljes területét, az összes városrészt, ezért esett három, egymástól viszonylag távoli városrész bölcsődéire a választás – hangsúlyozta Kriza Ákos.

A fejlesztést követően a három bölcsőde teljesen megújul, külső hőszigetelést szilikon nemes vakolatot kapnak az intézmények, cserélik a külső és belső nyílászárókat, napcellákat telepítenek az intézményekben, megújulnak a vizesblokkok, a belsőterek, akadálymentesítik a bölcsődéket és csapadékvíz elleni szigetelést is kiépítenek.
– A támogatási szerződést június 28-án írták alá, a kivitelezés megkezdése előtt közbeszerzési eljárás lefolytatása szükséges, a kiviteli szintű tervdokumentációk elkészítőjének kiválasztására, továbbá a kivitelező kiválasztására, így a fejlesztések az eljárás függvényében indulhatnak és legkésőbb 2015. március 31-ig fejeződhetnek be – mondta Kriza Ákos.

A polgármester kijelentette, Miskolc számára kiemelt jelentőségű az, hogy a gyermekek biztonságban legyenek a városi intézményekben, így a tavaszi bölcsődei vakolatomlást követően minden intézményt átvizsgáltak, a Margaréta Bölcsődében pedig már elkészült az érintett terület újravakolása is.
– Borzasztó volt annak idején látni a helyszínen azt, ami történt, és a város mindent elkövet azért, hogy ilyen soha többet ne fordulhasson elő Miskolcon. Ez a nyertes pályázat nagyban segíti erőfeszítéseinket – tette hozzá Kriza Ákos.

Folytatás a minap.hu oldalon >>>

Videó az Echo Tv oldalán >>>

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031