Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
„Hősök nélkül nincsen nemzet!” – felavatták az új kopjafátnews/616_0_t.jpgFelavatták a Szemere kerti doni emlékhely új kopjafáját vasárnap. A miskolci hősök napi megemlékezésen – mely a Kossuth utcai református templomban Istentisztelettel kezdődött, és a Szemere kert mellett a Hősök terén és a Hősök temetőjében zajlott – Kriza Ákos, Miskolc polgármestere nemzetünk hőseinek megbecsülésére, valamint a tisztesség és a becsület fontosságára hívta fel a figyelmet.

A Hősök napi megemlékezés a Szemere kertben vette kezdetét, a doni emlékhely új kopjafájának avatásával. (Mint ismert, s mint arról beszámoltunk, a miskolci közgyűlés korábbi döntése alapján, Szondy Sándor, fafaragó, népi iparművész és Litwin József iparművész készítette el a emlékhely új kopjafáját).  Kriza Ákos polgármester köszöntőjét megelőzően a Konyha Áron, a Lévay József Református Gimnázium diákja szavalta el Áprily Lajos Vallomás című versét.

Kriza Ákos ünnepi beszédében a nemzet hőseire, emlékük ápolásának fontosságára hívta fel a figyelmet.
–  A nemzet hőseinek megbecsülésére intő emléknap két évtizeden át visszatérő ünnepe volt a magyarságnak. Az emlékezésnek ezt a tisztességét 1945 után elvették. A hősök emlékünnepét kitörölték a naptárból, ezzel együtt, nemzedékek emlékezetéből is igyekeztek kitörölni. Nemzedékek tudatlanságban tartásával, meg nem történté tenni a hazáért a népért, parancsra vállalt véráldozatot  A rendszerváltásnak kellett eljönnie ahhoz, hogy a hősök leszármazottai, véráldozatuknak tisztelői, megbecsülői, az irántuk érzett tisztelettől és megbecsüléstől vezérelve felelevenítsék a régi hagyományt – hangsúlyozta.

Mint a polgármester rámutatott, 2001-től él újra a magyar hősök emlékünnepéről szóló törvény, amely, az „elmúlt ezredév magyar hősei” előtt tiszteleg.
– Azoknak a névtelen hősöknek állít emléket, akik Szent István óta áldozatot hoztak a hazáért. A szabadságért és az ország függetlenségéért küzdő, vérüket, életüket áldozó hazafiak tettei nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar nemzet és állam fennmaradt – mondta Kriza Ákos.

A városvezető, kijelentette, nemzetünk hőseitől leginkább azt kell megtanulnunk, és tovább adni a jövő nemzedékeknek, hogy hogyan lehet egy célért összefogni, közösen dolgozni, cselekedni, mert ez a világban való eligazodást is szolgálja.

– Hősök nélkül nincsen nemzet – béke idején sem.  Aki szerint „a demokráciában nincs szükség hősökre” az téved!  Éppen hogy a demokrácia sajátosságai követelnek meg tőlünk egy másfajta, de éppoly valóságos hősiességet: a becsület naponta meghozott döntéseit.  Ma, amikor történelmünk hőseire emlékezünk, ne csak a rendkívüli tettekre figyeljünk, hanem a legkisebb, hétköznapi cselekedetekre is, amelyeket a tisztesség és a becsület irányít. A biztos, stabil értékrend, amely felismerteti a jövendő nemzedékekkel azt, amiért érdemes lesz küzdeni és áldozatot hozni – zárta gondolatait Kriza Ákos.

Folytatás a minap.hu oldalon >>>

 

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031