Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Dr. Kriza Ákos ünnepi beszédenews/607_0_t.jpg

Tisztelt Ünnepi Közgyűlés! Hölgyeim és Uraim, Kedves ünneplő közönség!

„Hogy egy nagy dolgot valóra váltsunk, először is tudni kell nagy dologról álmodni, másodszor is pedig állhatatosságot kell kifejleszteni magunkban, hogy a kudarcok láttán se rendüljön meg az álmainkba vetett hitünk.” – írja Szilvási Lajos.

Úgy érzem, ennél jobban nem is lehetne röviden elmondani azt, ami ma Miskolcon történik. És mikor lehetne ezt jobb alkalommal hangsúlyozni, mint a város napján?Ma Miskolcot áthatja a tenni akarás, a megújulás iránti vágy, a jobbá, élhetőbbé válás igénye. A cél tehát megvan. És persze megvannak a nehézségek is. És igen, előfordul, hogy nem mindig sikerül elsőre, amit elterveztünk. De aki egy kicsit is követi az eseményeket, figyeli a közéletet, az azt is látja – ha akarja - hogy kitartóan, az ellenszélnek is nekiszegülve haladunk előre, lépésről-lépésre közeledve a célokhoz.

Miskolc átalakulóban van. És ez így van rendjén, mert nem hagyhatjuk, hogy a világ elmenjen mellettünk. Ez folyamatos küzdelmet jelent, de megéri, mert átformáljuk, a kor követelményeihez igazítjuk - felélesztjük Miskolcot.Sokáig, talán túl sokáig is, egy füstös - kohók, kémények feketeségét magán hordozó - ipari nagyváros képe fedte el ennek a nagy múltú településnek az igazi arcát.Az üzemek, a gazdasági övezetek azonban lassanként a peremterületekre kerülnek, s a város elkezdte visszanyerni régi, polgári, kereskedővárosi küllemét. A közösségi közlekedés átformálásával, a hulladékgazdálkodási rendszer közeljövőbeli átalakításával, a Zöld Nyíllal; a gázhajtású buszok hamarosan megtörténő üzembe állításával, a parkosításokkal, a megújuló energiaforrások egyre szélesebb körű alkalmazásával – a napokban Közép-Európa legnagyobb geotermikus erőművét volt szerencsém átadni – Miskolc egyre élhetőbb, egyre tisztább várossá válik, s ez a folyamat itt nem ér, nem érhet véget.

Az elkövetkező hónapokban lezajló, a város jelentős részét érintő beruházásoknak és programoknak köszönhetően Miskolc végleg maga mögött hagyhatja az acélváros jelzőt, és átlép a digitális városok körébe - a kibertér segítségével új dimenziót nyitva a lakosság jelentős része előtt.Mindeközben folyamatosan törekszünk arra, hogy az itt élők legnagyobb vágyát is kielégítsük, vagyis hogy növeljük a munkahelyek számát. De nem feledkezünk el arról sem, hogy a miskolciak és az idelátogatók kényelmét, a szórakozást szolgáló fejlesztéseket is végrehajtsunk.

Ha ezen az úton járunk, és kiaknázzuk mindazt a természeti és emberi erőforrást, ami itt rendelkezésre áll, Miskolc Magyarország egyik legvonzóbb, legfejlettebb települése lesz.A város nem csak új ruhát ölt, hanem személyisége is változik: a réginél barátságosabb, attraktívabb lesz. Hiszen egy élhető, igényes településnek egyre igényesebb lesz a lakossága is, egyre többet fog adni magára. A szép terek, a kiváló szolgáltatások, a létesítmények önmagukban ugyanis még nem tesznek várossá egy települést. A lakosság az, a polgárok sokasága, amitől egy közösség városnak nevezheti magát. Ez egy bizonyos tartást, igényszintet jelent. És a miskolciakban ez megvan.Bizonyítja ezt az is, hogy minden éven május 11-én számos kiváló személyiség munkáját ismerhetjük el.

Olyanok szorgalmát, tehetségét, tudását, akik már bizonyították; a hazáért, a közösségért, Miskolcért dolgoztak és dolgoznak.A mi felelősségünk, hogy ne pusztán hálásak legyünk ezért, hanem őrizzük, óvjuk a megteremtett értékeket, és ismertté tegyük őket, hogy példájuk nyomán újabb és újabb sikerek születhessenek.Egy város elismerésének kivívásához nem elég, ha valaki lelkes lokálpatrióta. A díjak – a díszpolgári cím, a Pro Urbe-díj, és a szakmai tevékenységet jutalmazó számos miskolci kitüntetés is - mind az önzetlenséget jutalmazzák. A mindennapokban végzett, szívós, kitartó,magas szintű munkát, amelynek nyoma marad. Amitől szebb, jobb, élhetőbb lesz az otthonnak vallott település.Tisztelt kitüntetettek, az Önök példája, munkája, az Önök akarata és küzdelmei nélkül ma Miskolc kevesebb lenne. Legyenek erre büszkék! Megtisztelő számomra, hogy ma Önök, városunk legjobbjai között lehetek. Minden miskolci nevében köszöntöm hát Önöket, és azt kérem, hogy folytassák, amit elkezdtek!Önök azt a szemléletet, állhatatosságot testesítik meg, amiről Antoine de Saint-Exupéry beszél, és amit magam is vallok: „Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz.”

Köszönöm, hogy meghallgattak.

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031