Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Március 15. :„A világot ma is megrengeti a magyarok béke, szabadság és egyetértés utáni vágya”news/544_0_t.jpgA Művészetek Házában folytatódott vasárnap délután az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 165. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepi műsor. A rendezvényteremben Csöbör Katalin és Sebestyén László országgyűlési képviselő, valamint Kriza Ákos polgármester ünnepi beszédeit hallgathatták meg a megjelentek, illetve kulturális műsort is megtekinthettek.

Mint ismeretes, a beszédeket eredetileg március 15-én, a Petőfi, a Deák és az Erzsébet tereken tartották volna meg, azonban a rendkívüli időjárás ezúttal tényleg minden újraírt. Mindent, hiszen a beszédeket, a Montázs, és a Gömörország Regionális Kulturális Egyesület programját, valamint a többi kulturális műsort, egyebek mellett a Számadó zenekar koncertjét végül a Művészetek Házába tették át, még csütörtökön. Pénteken azonban a hóhelyzet miatt el is halasztották azokat. A műsort végül vasárnap tartották meg, ekkor mondta el köszöntőjét Miskolc polgármestere és két országgyűlési képviselője.

 

„Minden kor magyarsága meg kell küzdjön önállóságáért!”

 


Kriza Ákos, Miskolc polgármestere ünnepi beszédében a nemzeti összefogás, a szabadság és a remény ünnepének nevezte március 15-ét, mint mondta, ezen a napon 1848-ban új történelmi irányt vett a magyarság.
– A 12 pont és Petőfi Nemzeti dala volt az az új program, amely egybe kovácsolta a nemzetet. A márciusi ifjak hitték és tudták, hogy csak úgy maradhat fenn a magyarság a történelem nagy kihívásai közepette, ha kivívja önállóságát és ragaszkodik Európa közepén ahhoz, hogy minden magyarnak joga van az önálló hazához, az önálló kormányzáshoz és a magyarság sorsának önálló, népakarat általi alakításához – mondta Kriza Ákos.

[544_1_300.jpg] marc15_unnepi_musor_muha_0317_fkcs_15.jpg

Kiemelte, a márciusi ifjak mögött ott állt egy egész nemzedék is, az, amelyik a reformkor nagyjait adta a magyarságnak: Széchenyi Istvánt, Eötvös Józsefet, Deák Ferencet, Trefort Ágostont, Szalay Lászlót, Lónyai Menyhértet, Madáchot és Csengeryt.
– Ők azok a nagy szellemek, akik az 1848-as márciusi forradalom előtti 20 esztendőt végig vitázták a reformkorban arról, hogy miként is vihető történelmi győzelemre a magyarság szent ügye: a szabadság és függetlenség elnyerése – hangsúlyozta.

Kriza Ákos leszögezte, nekik is voltak ellenfeleik, akik mindig azt keresték, hogy mit miért nem lehet, hogy mi miért nem jó, és hogy mi miért veszélyes.
– Ők mindig Bécshez, és az idegen hatalmakhoz, de leginkább a saját zsebükhöz voltak hívek, miközben eljátszották, hogy ők csak puszta hazaszeretetből árusítják ki és árulják el saját hazájukat, nemzetüket. Ők akkor is azt harsogták, hogy a művelt Nyugat és Bécs mit hogyan tesz, mi a komfort Európában, és miért téved idehaza mindegyik hazafi, aki velük ellentétben azt keresi, fürkészi a történelem hétköznapjain, hogy miben tud segíteni, jobbítani és építeni nemzetén, közösségén – tette hozzá a polgármester.

Kriza Ákos úgy fogalmazott, március 15-e minden évben arra figyelmeztet bennünket, hogy minden kor magyarsága meg kell küzdje csatáit a saját korában a maga önállóságáért és szabadságáért.
– Március 15-e azt üzeni minden magyarnak, hogy Európa közepén a magyarság nem is lehet más csak európai nemzet, aki tiszteletben tartja a szomszéd és európai nemzetek szuverenitását. Azonban elvárja azt, hogy önállóan és szabad akarattal rendelkező nemzetként tekintsenek rá is, s döntéseit ugyancsak tartsák tiszteletben. A márciusi ifjak és a reformnemzedék egyaránt ezt a programot képviselte, és ezt hagyta örökül az utókor összes hazafiára. Ahogy megvan az ármánykodók, az árulók, és a haszonlesők öröksége is. Ők mindig nyugatra indultak, indulnak hazát árulni és előnyöket szerezni, csak nem a nemzetnek, hanem mindig a saját zsebüknek – mondta.

 

Kriza Ákos úgy fogalmazott, bár ma is „szirénhangok sokasága” csábít arra, hogy a saját hasznukat lesők közé álljunk, a mi dolgunk a reformnemzedék útját, a becsületet, a hazát választani, „mert a haza minden előtt”
– Ezt üzeni ma minden miskolcinak is március 15-e. Ne higgyünk az árulók, eladósítók, a mindig saját zsebüket tömők szirénhangjainak. Járjuk inkább – leginkább miattuk – a nehezebb, de a város számára jobb utat! S legyen közös jelszavunk ellenükben: Miskolc minden előtt! Igen. Mert Miskolc a mi otthonunk!

Forrás: minap.hu

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031