Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Kriza Ákos: a dolgozók, nem a vezetők és politikusok kaptak jutalmat!news/490_0_t.jpgSúlyosan megtévesztő volt tegnap este az RTL Klub televízió Híradójának valótlan állítása, miszerint Miskolc város cégeinek vezetői összesen 34 millió forint jutalmat vettek fel tavalyi munkájuk után – jelentette ki Kriza Ákos, Miskolc polgármestere keddi sajtótájékoztatóján.

– Szeretném leszögezni: egyetlen politikust és egyetlen cégvezetőt sem engedtem a jutalmak húsosfazekához Miskolcon. Azt is szeretném elmondani, hogy mindez nem a miniszterelnök figyelmeztetése miatt történt így, hanem mert erről már jóval korábban elvi döntést hoztam – mondta Kriza Ákos.

A polgármester emlékeztetett korábbi kijelentésére miszerint, ebben a városban, ilyen gazdasági helyzetben a vezetőknek jutalom és prémium sincs.

– Fizetés van, és azért közszolgálat – hangsúlyozta Kriza Ákos, hozzátéve, hogy éppen a fenti elvi döntése nyomán kizárólag a dolgozókat engedte jutalmazni, őket is csak akkor, ha munkájuknak eredménye van.

A város első embere kijelentette, a szocialisták, Káli Sándor vezetése alatt, 2010-ben 1.7 milliárd forint hiánnyal, vagyis veszteséggel adták át a Miskolc Holdingot.

– Mi átszerveztük a teljes rendszert, a tagvállalatokat is. Elzártuk a pénzcsapokat, és most az előzetes összesítések szerint eredményeink is azt mutatják, hogy 2012-ben sikerült a Miskolc Holdingot talpra állítanunk. Nos, tisztelt hölgyeim és uraim, én – de nem csak én – ezt úgy hívom: eredmény – mondta Kriza Ákos.

Hangsúlyozta, nem vállalati vezetők kaptak jutalmat vagy prémiumot, hanem csak azok a beosztott állású dolgozók kaphattak, akik az eredmény elérésében, – mint leszögezte – „ebben az emberfeletti munkában” részt vettek.

– A 2011 évre kifizetett jutalmak és prémiumok összege járulékokkal együtt 163 millió 622 ezer 301 Ft volt, ezt összesen 1908 dolgozó kapta, és a teljes összeg a Miskolc Holding Zrt. egyhavi bértömegének egyharmadát sem éri el – mondta Kriza Ákos, hozzátéve, hogy ennél jóval több elismerést is érdemelhetnének munkájukért a dolgozók, de a súlyos örökség és a jelenlegi gazdasági helyzet miatt erre volt lehetőség.

– Végezetül egy kis csemege a múltból, a szocialista múltból. Csak egyedül a szocialista városvezetés által egy nagy önkormányzati cég élére delegált elnök-vezérigazgató 3 év alatt közel 30 millió Ft prémiumot kapott. De kiemelnék a szocialisták által delegált tagvállalati vezetők béren kívüli juttatásai közül is néhányat. Az egyik ügyvezető igazgató 2 év alatt egymaga több mint 31 millió forintot vett fel a fizetésén kívül, egy mási városi cég ügyvezetője 2009-ben és 2010-ben összesen közel 21 millió forint juttatásban részesült a fizetésén kívül – sorolta a polgármester.

Miskolc szocialista önkormányzati vezetői is – folytatta Kriza Ákos – szépen kapták a jutalmakat minden évben. Volt olyan eset is, amikor ugyanarra az időszakra számolva bizonyára serény munkavégzése okán kétszer is jutalmat kapott egyikük – mondta.
– Mindezek alapján bennünket tehát bennünket nem kellett felszólítani, hogy adjuk vissza a jutalmat vagy, hogy ne vegyünk fel prémiumot! Tudjuk ezt magunktól is, mert ezt kívánja az erkölcs és a becsület! De ebbe egy médium se gázoljon bele hazug, de még csak meggondolatlan módon se. Az RTL Klubtól pedig – amennyiben a mai híradójukban nem közlik a valós tényeket –, helyreigazítást fogok kérni! – zárta Kriza Ákos.

A Holding dolgozók jutalmáról készült táblázat innen elérhető.

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031