Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
A kanadai kampányról is szólt Kriza Ákos Az Estébennews/472_0_t.jpgNem akar senkit Miskolcra telepíteni a kanadai kormány a kanadai nagykövet válaszlevele szerint – jelentette ki Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a Magyar Televízió Este című műsorának csütörtöki adásában.

A városvezető a beszélgetés során leszögezte, hibás vélekedés az, hogy az észak-amerikai országba kivándorolt romák több mint negyven százaléka miskolci, hiszen a születési helyet látták az anyagkönyvi kivonatban, az pedig, hogy Miskolcon született valaki, nem jelenti azt, hogy itt is él.

 

Mint ismert, a kanadai nagykövetség hét elején tájékoztatta Kriza Ákost, Miskolc polgármesterét, hogy a megváltozott bevándorlási szabályokkal kapcsolatban nagyszabású médiakampányt indít a városban. A levélben hangsúlyozzák, hogy az illegális bevándorlókat, illetve a politikai menedékjogot kérőket a lehető legrövidebb időn belül visszaküldik Kanadából Magyarországra. Kriza Ákos elsőként a Miskolc Televíziónak nyilatkozott a témában. A polgármester akkor úgy fogalmazott: rendkívül felháborítja, és fenyegetésként éli meg a tényt, hogy a kanadai kormány kizárólag Miskolcon kívánja a kampányt elindítani. Hozzátette, álláspontjáról tájékoztatta a magyar kormány képviselőit, illetve a kanadai nagykövetasszonyt is. Kriza Ákos Az Este tegnapi adásában azt mondta, azért is volt meglepő számára a kampány ténye, mert október 9-én, mikor Kanada bevándorlási miniszterével tárgyalt, egy szóval sem említették neki, hogy ilyen kampány indulna majd Miskolcon, nem egyeztettek arról sem vele, sem más illetékes emberrel Miskolcon.

– Miért, miért pont, és miért csak a miskolciakat? – tette fel a kérdést Miskolc polgármestere. Gulyás István felvetésére – miszerint Martonyi János azt mondta, hogy a Kanadába kivándorolt cigányok több mint 40 százaléka Miskolcról érkezett – Kriza Ákos úgy fogalmazott, ez a tény nem teljesen pontos, hiszen csupán a születési helye Miskolc ennek a bizonyos negyven százaléknak. –Lakcímkártyát ott nem mutattak, nem is mutathattak. Csak azt tudhatták a kanadai szakemberek, hol született az illető, egy születési helyet láttak. De nem kell ahhoz professzornak lenni, hogy tudjuk, ami az anyakönyvi kivonatban Miskolcot jelzi, az csak annyit jelent, hogy Miskolcon vannak kórházak, ahova bejárnak szülni a megye egy részéről. Tehát nem feltétlen itt éltek ezek az emberek utána, és a túlnyomórészük nem is élt soha Miskolcon – szögezte le Kriza Ákos. A polgármester szól arról is, hogy a kanadai nagykövetasszony válaszolt levelére, melyben – mint mondta – talán kicsit keményebb hangon, de válaszokat követelt a kampánnyal kapcsolatban feltett kérdéseire. Mint mondta, a levelet megírni, a kérdéseket feltenni kötelessége volt, hiszen felelősséggel tartozik Miskolcért, a miskolciakért. – Levelemre megjött a válasz, mely azért részben megnyugtat. nagykövetasszony leszögezte, nem szándékoznak senkit Miskolcra telepíteni, hazaküldeni, inkább a jövőre nézve szeretnék elindítani a kampányt, hogy azok, akik a jövőben Kanadába mennek, tudjanak ezekről a változásokról.

Kriza Ákos reflektált, a szocialisták vádjaira is, melyekben a polgármester és városvezetők erdélyi születését firtatják. Mint mondta, megalázó és gusztustalan az a módszer, ahogy a miskolci szocialisták saját városuk lakóit immár évek óta megpróbálják félrevezetni.

A Kriza Ákossal, Az Este adásában készült teljes interjút az MTVA videotárában, ide kattintva tekintheti meg!

Forrás: minap.hu

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031