Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Szmogriadó: tájékoztatási fokon Miskolconnews/444_0_t.jpgCsökkent némileg Miskolcon a légszennyezettség mértéke, azonban a szálló por koncentrációja így is magas, ezért Kriza Ákos polgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát kedden – írja közleményében Dobos Tímea városházi sajtószóvivő.

A közlemény szerint a szálló por (PM10) koncentrációja a Búza téren, valamint a Lavotta utcán üzemelő automatikus mérőállomáson is túllépte a tájékoztatási küszöbértéket. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

A légszennyezettség további romlásának megakadályozásáért kérik, hogy a miskolciak mellőzzék a személygépjárművek használatát, mérsékeljék a szilárd és olajtüzelésű fűtőberendezések üzemeltetését. Az avar és kerti hulladékok égetése tilos - tette hozzá.

A szálló por részecskéi ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek, ezért a következő 1-2 napban kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet legfrissebb adatai szerint jelenleg Várpalotán számít veszélyesnek a levegő minősége. Itt a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti. Emellett nyolc településen Miskolc mellett Budapesten, Esztergomban, Tökölön, Salgótarjánban, Putnokon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75 és 100 mikrogramm közötti. Ezért ezeket a településeket az egészségtelen levegőminőséget jelző narancssárga színnel jelölték.


A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031