Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
„Folytatjuk a város gazdasági helyzetének stabilizálását” – évet értékel Kriza Ákosnews/442_0_t.jpgTöbb szempontból is jelentős évet zár a miskolci önkormányzat. A kormány támogatásával számos olyan lépést sikerült megtenni a városban a munkahelyteremtés, adósságrendezés, gazdasági konszolidáció területén, amelyek alapját jelenthetik a költségvetési egyensúly helyreállításának, a fejlődés beindításának. Erről, és más fontos kérdésekről beszélgetett a minap.hu Kriza Ákos polgármesterrel az elmúlt évet értékelve.

– Talán nem túlzás azt állítani, hogy Miskolc gazdálkodását tekintve – de a város egész életében – az utóbbi évek egyik legnagyobb jelentőségű döntése volt a kormányzati adósság-átvállalás. Az eddigi számítások szerint ez mintegy 17 milliárdos terhet vesz le az önkormányzat válláról.
– 2010-ben, amikor átvettük a város irányítását, és elkészítettük a leltárt, ijesztő nagyságrendű felhalmozott adóssággal kellett szembesülnünk. Ez a negyven és ötven milliárd forint közé tehető összeg, kötelezettség vállalás – évente több milliárdos adósságszolgálattal – évtizedekre gúzsba kötötte az önkormányzat működését, gazdasági lehetőségeit, fejlődését. Nem akarok visszafelé mutogatni, de ezek a tények, amelyeket mindenképpen szem előtt kell tartanunk ahhoz, hogy megfelelően tudjuk értékelni a kormány támogatását. Azt, hogy döntésükkel tulajdonképpen Miskolc jövőjét szabadították fel.

– Lehetnek ennek a segítségnek már rövid távon is érezhető következményei a lakosság számára?
– Amikor bejelentették ezt a döntést, az elsők között kezdeményeztem egyeztetést a kormányzattal. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy milyen hiteleket, milyen árfolyamon, milyen kockázati tényezőkkel vállalnak át. Nagyon pozitív hozzáállást tapasztaltam, Pintér Sándor belügyminiszter miskolci látogatása során igen sikeres tárgyalásokat folytattunk ebben az ügyben.
Mindent el fogok követni annak érdekében, hogy ez a tárgyalási folyamat – amelynek február végéig kell lezárulnia – a legjobb eredményeket hozza számunkra, a lehető legnagyobb adósságrészt tudjuk áthárítani. Azt hiszem, ha ezt átgondoltan végigvisszük, a jövő év végére helyreállhat Miskolc költségvetésének egyensúlya. 2014-ben pedig már jóval könnyebb, felszabadultabb gazdálkodást tudunk majd folytatni. Ez persze semmilyen szempontból és területen nem jelenthet pazarlást, könnyelmű költekezést, nem szabad még egyszer ebbe a hibába esni.

[442_1_300.jpg] kriza_akos_121221_ja_5.jpg
 
– A politikának szinte természetes velejárója, hogy az ellenlábasok egymást vádolják rossz gazdálkodással. Miskolcon sincs ez másképp, elég egy költségvetési vitát végighallgatni. 
– Én úgy gondolom, a számok önmagukért beszélnek. 2002 és 2010 között a szocialisták megtízszerezték a város adósságállományát. Nagyon nehéz helyzetet, mindezek mellé még lejárt szállítói tartozásokat, kötelezettség-vállalásokat örököltünk, az első két év legfontosabb feladata a működőképesség fenntartása volt. Alaposan végig kellett gondolnunk, melyek azok a területek, ahol hatékonyabban tudjuk a várost üzemeltetni, pénzt tudunk megtakarítani.
Látható, hogy a gondosan megtervezett munka, takarékos gazdálkodás a kormány támogatásával együtt máris komoly eredményeket hozott. S ezek össze is függenek, hiszen azért részesülhettünk már korábban is jelentős kormányzati támogatásban, mert látták, és elismerték a hatékony, takarékos gazdálkodás irányába tett lépéseinket. Nem hiszem, hogy az előző nyolc év mutatóinak ismeretében komolyan vehető bármely olyan érvelés, amely minket vádol pazarlással, vagy adósság felhalmozásával. Komoly munka áll mögöttünk, a város végre kezd talpra állni, s a kormány támogatásával emelkedő pályára fogjuk állítani.

– Ennek egyik legfontosabb mutatója lehet – ami egyben a város, de az egész térség legnagyobb problémája is – az emberek foglalkoztatása, a munkahelyteremtés. 
– Számunkra ez nagyon fontos, hiszen csak a biztos megélhetés adhat jövőképet, ez járulhat hozzá, hogy helyben maradjanak a tehetséges fiatalok. Átfogó elemzéseket végeztünk, hogy tisztán lássuk, milyen helyzetben van Miskolc, és melyek lehetnek a kitörési pontok. Látni kell azonban azt is, hogy a befektetői tárgyalások – különösen gazdasági válság idején – általában nem könnyű és nem is rövid folyamatok, hosszas előkészítést igényelnek. Ráadásul nagyon összetett szempontokat vizsgálnak a potenciális beruházók – az adott terület infrastrukturális lehetőségeitől, adottságaitól kezdve, a lakókörnyezetig, sok mindent számításba vesznek. Itt említeném meg, hogy ezen a területen is komoly lépések történtek. Több százmilliós kormányzati támogatással készül például Miskolc új közlekedés-fejlesztési koncepciója, amely döntő hatással lehet az elkövetkező évtizedek beruházásaira. Új és megújult rendezvényeink soha nem látott tömegeket vonzottak, előtérbe állítva Miskolc tradicionális értékeit – például az avasi borkultúrát. A Kocsonyafesztivál, a megújult, kicsit populárisabb, ember-közelibbé tett Operafesztivál, a tízezreket vonzó Sörfesztivál vagy az európai léptékű CineFest nemzetközi színtérre is elvitték Miskolc jó hírét. Mindez – amellett hogy közösséget épít, élhetőbbé teszi a várost – a befektetői hajlandóságot is fokozhatja.

– Várható az elkövetkező időszakban „áttörés”, a munkahelyteremtésben? 
– Én úgy gondolom, már a közeljövőben elkezdhetnek „beérni” az eredményei az elmúlt két év befektetés-ösztönző intézkedéseinek, a sok ezzel kapcsolatos tárgyalásnak. Véleményem szerint 2013 vége, 2014 eleje lesz az az időszak, amikor dinamikusan felgyorsulhat a városban a munkahelyteremtés. Máris jelentős eredménynek könyvelhetjük el, hogy sikerült megállítani a munkanélküliség növekedését, sőt, több mint ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, a két évvel ezelőttihez képest. Új drótgyár kezdte meg a tevékenységét Miskolcon, melynek a tulajdonosai további bővítésekről döntöttek. Miskolcon működik majd a 112-es segélyhívó egyik diszpécser központja, ami szintén több száz munkahelyet jelent, s a Bosch is tovább bővíti miskolci gyártó-kapacitását. Ez a sok kis lépés, apró mozaik együttesen azt jelzi, hogy ezen a területen is megmozdult valami, elindult a fejlődés, a nehéz helyzet ellenére.

– Miskolc sikerrel kapcsolódott be a közmunka-programba is, emberek százait tudták így foglalkoztatni, bár sokan vitatják, hogy az ezért kapott fizetésből meg lehet élni. 
– Mi is tudjuk, hogy nagyon kevés a közmunkások bére, de úgy gondolom, mégis helyesebb, ha munkából él valaki, s hasznot hajt a közösségnek, társadalomnak, mintha a szociális segélyt várja. Miskolcon és Borsodban adva van egy speciális helyzet: sajnos, nagyon sokan élnek itt olyanok, akik nem munkában szocializálódtak, de még a családjukban, környezetükben sem láttak olyanokat, akik munkából próbáltak volna megélni. Ebbe a helyzetbe nyilván nem lehet beletörődni, ezt kezelni kell valahogy. Mi nem azt mondjuk, hogy közmunkaprogramban való részvétel stabil egzisztenciát eredményez: ez egy lépcsőfok vissza, a munka világába. Ráadásul a városnak is hasznos: meg lehet nézni, ki vannak takarítva a vízfolyások, rendezettek lettek a patakmedrek, közterületek – ezt mind nekik kell megköszönni. Idén hétszázan dolgoztak Miskolcon a közmunkaprogramban, s a Belügyminisztériummal folytatott tárgyalásoknak köszönhetően, jövőre már ezerre emelkedhet a résztvevők száma – a program kiemelt célkitűzése lesz a történelmi Avas rendbetétele.

– Másik fontos kérdés, az emberek közérzete szempontjából a közbiztonság.
– Talán az eddigi intézkedéseinkből is látható, hogy a munkahelyteremtés mellett mi is erre helyezzük a legnagyobb hangsúlyt. Persze szigorúan törvényes eszközökkel, hiszen ha egyszer utat engedünk a törvénytelenségnek, senki nem tudhatja, hol lesz ennek a vége. Nagyon könnyű politikai hangulatkeltés céljából különféle egyenruhákban fel-alá masírozni egy napig az Avason, megélhetési ál-jogvédőként ellentüntetéseket szervezni, vagy esetleg három napig heccből beköltözni, mint a szocialisták egyik volt miniszterelnöke tette. Ők azonban az eltervezett médiaszereplés után mind hazamentek, a problémákat pedig – amelyeket jelentős részben ők maguk gerjesztettek – itt hagyták nekünk. Elég megnézni azokat az interjúkat, amelyek a helyi lakosokkal készültek azokban a napokban: mindenki azt mondta, semmi szükség az ilyen hisztériakeltésre, az ellentétek szítására. Jobb lenne, ha nyugodtan hagynák az itteni embereket élni, dolgozni.

– Melyek voltak az elmúlt időszak legfontosabb, közbiztonság javítására irányuló lépései?
– Megnöveltük a közterület-felügyelők létszámát, elindítottuk a rendszeres hatósági ellenőrzéseket, a rendeletek, jogszabályok betartásának ellenőrzésére. Több mint hatvanmillió forinttal támogattuk a rendőrséget, ennek köszönhetően egyre több járőrpárost látni az utcákon. Elkezdődött a beilleszkedésre képtelen „fészekrakók” kiköltöztetése, s ezt folytatni fogjuk. Azoknak, akiket csalással költöztettek ezekbe a lakásokba, s nem tesznek eleget fizetési kötelezettségeiknek, az együttélés szabályainak, nincs helyük a lakóközösségekben. Ez egy komplex feladat, és komplexen kell kezelni, bízom benne, az emberek látják: nagyon fontosnak tartjuk a kérdést, s próbálunk segíteni. Az is bizonyos azonban, hogy nélkülük nem fogjuk tudni kezelni a problémákat. A lakosságot is be kell vonni ezekbe a közbiztonsági programokba, mert csak együtt, közösen tudjuk megoldani a helyzetet.

– Miket emelne ki a jövő év célkitűzései közül?
– Folytatjuk a város gazdasági helyzetének stabilizálását. Nagy könnyebbséget jelent majd, ha az adósságrendezésnek köszönhetően, nem kell napi szinten olyan problémákkal foglalkozni, hogy miből adunk fizetéseket, vagy miből folytatjuk a korábban elkezdett beruházásokat. Mint már említettem, a jövő év második felétől nagy valószínűséggel konszolidáltabb, nyugodtabb gazdálkodást tudunk folytatni, amely számos területen érzetetheti a hatását. Tovább haladunk a megkezdett úton a munkahelyteremtésben, a közbiztonság javításában. Ide tartozik az is, hogy folytatni kívánjuk a halmozottan hátrányos helyzetűek által lakott telepek felszámolását, az ottani lakosság oktatását, integrálását a munka világába. Ez a jövő év egyik nagy projektje, amelyen a Belügyminisztériummal együtt dolgozunk.
Azt hiszem, ha ezen célkitűzéseink teljesülnek, jövő ilyenkor egy még eredményesebb évről számolhatunk majd be. Olyanról, amelyben már a lakosság széles rétegei számára érezhetővé válik a napi életfeltételek javulása, s kibontakozik egy élhető, szerethető város perspektívája. Ezen dolgozunk, ezzel kívánok valamennyi miskolci számára áldott, békés karácsonyi ünnepeket, és sikerekben gazdag, boldog új évet.

Szepesi S.
Fotó: Juhász Á.

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031