Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Miskolc adósságából 17 milliárdot vesz át az államnews/425_0_t.jpgMiskolcra érkezett kedd délután Pintér Sándor belügyminiszter, hogy a város vezetőivel egyeztessen az önkormányzati adósságátvállalás részleteiről. Az egyeztető megbeszélés után a belügyminiszter Kriza Ákos polgármesterrel, illetve Csöbör Katalin és Sebestyén László országgyűlési képviselővel tájékoztatott a részletekről.

 

1956 önkormányzat 612 milliárd forintnyi adósságának állami átvállalását jelentette be korábban Orbán Viktor miniszterelnök. A 2007-2010 között legeladósodottabb megyeszékhelyek listájának az élen Pécs áll, míg Miskolc a második. Pécs kapcsán már bejelentették, hogy az adósság ötven százalékát vállalja át a kormány, így bízhattunk benne, hogy ez Miskolcra is áll, az előzetesen beharangozottak szerint. Az egyeztetéseket követően a Miskolci Városházán tartott tájékoztatón bejelentették, a kormány Miskolc adósságából nagyságrendileg 17 milliárd forintot vállal át, ami tekintve a 35 milliárd körüli nettó adósságállományt, ennek valóban a felét jelentheti.

A tájékoztatón Kriza Ákos azzal kezdte, hosszú megbeszélés van mögöttük, melynek során áttekintették Miskolc adósságállományát, hogy miként lehet csökkenteni és ebben milyen szerepet tud vállalni a kormány. Külön örömnek nevezte, hogy a belügyminiszter jött Miskolcra tárgyalni, hiszen a minisztérium javaslatára több, mint kétmilliárd forint érkezett Miskolcra az elmúlt két évben, és több területen működnek együtt, ilyen például a Start Program.

Az állam az adósságcsökkentést tűzte ki célul, jelentette ki Pintér Sándor. Ennek keretében dolgoztak ki programot a devizahitelesek megsegítésére, és döntöttek az ötezer lakos alatti települések esetén az adósság teljes átvállalásáról. Folyamatosan tárgyalnak az ettől nagyobb lélekszámú településekkel is, ezeknél 40-70 százalék közötti átvállalással szeretnének segíteni. Miskolc adóssága nettó értéken meghaladja a 35 milliárdot, ebből 17 lesz az, amelytől megszabadulhat a város az adósságrendezés során.

A belügyminiszter hozzátette, szívesen jön Miskolcra. Ha nagy a baj, mindig segítenek, így volt ez az árvíz idején is. Támogatják a 26-os út építését, amely kapcsán nem történt semmi az elmúlt években, öt milliárd forint érkezett a térségbe a Start Program keretében. Kiemelte, nem szabad, hogy a rendezés után újra keletkezzen adósság, ennek megfelelő költségvetést várnak a településektől, így Miskolctól is. Arról is szólt, el kell érni bizonyos társadalmi csoportoknál, hogy önfenntartókká váljanak és ne segélyekből éljenek.

Folytatás a minap.hu oldalán >>>

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031