Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
A távhőproblémákra keresik a megoldástnews/420_0_t.jpgFórumot rendezett a távfűtéses lakások fűtésdíjának problémájáról Sebestyén László országgyűlési képviselő csütörtökön délelőtt az ITC színháztermében. A felvetődött problémákat a szakemberek igyekeznek majd hasznosítani, megoldani az év elejére tervezett távhőszabályozás felülvizsgálatánál, hogy igazságosabb rendszer alakulhasson ki.

Ahogy arról már beszámoltunk, lakossági megkeresésre, valamint a Miskolc Televízió érdeklődésére kezdett el foglalkozni az aránytalan távhőszámlák problémáival Sebestyén László országgyűlési képviselő.

Parlamenti interpelláció

– Utánajártam a dolognak, és egyeztetve a MIHŐ-vel, arra jöttünk rá, hogy alapvető problémáról van szó – mondta Sebestyén László. – A szélen, földszinten lakó, de a panelprogramban részt vett, fűtéskorszerűsítésen átesett lakások esetében a lakók gyakran jóval magasabb összeget kénytelenek fizetni a fűtésért, mint például egy középen elhelyezkedő, vagy a felsőbb emeleteken található lakás esetében.

 

Sebestyén László ezután interpellált a Parlamentben, melyben azt kérte, törvényben vagy kormányrendeletben szabályozzák az adott légköbméterű lakások maximális távhődíját.
– Egy igazságos, arányos hőmennyiség-számlázást kértem, ami kizár minden olyan szubjektív elemet, mely a számlák végösszegét esetleg torzíthatná. Nem tartom igazságosnak, hogy a hőközpont közelségétől, illetve a lakás elhelyezkedésétől függően egy garzonlakás távhőszámlája nagyobb legyen, mint egy lényegesen nagyobb, többszobás lakásé, így azt kértem interpellációmban, hogy törvényben, vagy kormányrendeletben szabályozzák az adott légköbméterű lakások maximális távhődíját. Esetleg, hogy a hőszolgáltatók vizsgálják felül a lakóközösségek által megállapított költségmegosztási arányokat – hangsúlyozta Sebestyén László. Mint kiemelte, a panellakásban lakóknak is védelmet kell nyújtson a kormány egy igazságos számlázási rendszerrel „főleg a mai helyzetben, mikor a családok bevételeinek elég nagy része a rezsiköltségek kifizetésére megy el”.

A miskolci fórumon az érintettek és a szakemberek közösen keresték a megoldást a problémára. Az eredetileg meghirdettek szerint Kovács Pál, klíma- és energiaügyért felelős államtitkárt várták a fórumra, aki azonban kormányközi tárgyaláson képviselte hazánkat, így nem tudott megjelenni Miskolcon, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot Bodnár Görgy képviselte. Megjelent az Energiahivatal távhőszabályozási főosztályvezetője Gubics Róbert, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, és Nyíri László, a MIHŐ Kft. ügyvezetője is. De a közönség soraiban jelen volt Pfliegler Péter alpolgármester és Vécsi György, a Miskolc Holding Zrt. elnöke is.

Fontos az arányos közteherviselés

A fórumot Kriza Ákos, Miskolc polgármester nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy a városvezetés számára fontos az arányos közteherviselés kérdése. Hozzátette, jól ismeri a problémát, mert sokan megkeresték már, és szeretné, ha konszenzus születne az ügyben. Arról is beszélt, hogy évekkel ezelőtt Miskolcon is elindult a panelfelújítás és az ökoprogram, illetve a hagyományos energiaforrások mellett az alternatív rendszereken is elkezdtek dolgozni annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatást a legjobb áron érhessék el a miskolciak. A panelfelújítások után azonban a rendszer úgy tűnik, nem működik tökéletesen, ezért a lakossággal együtt szeretnék kidolgozni az egységes közteherviselés rendszerét.

Sebestyén László reményét fejezte ki, hogy sikerül megfelelő megoldást találni, amivel mindenki elégedett lehet. Beszélt az előzményekről, és a parlamenti interpellációját is levetítették felvételről.

Folytatás a minap.hu oldalán >>>

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031