Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
"Sikerült megteremteni a pénzügyi stabilitást"news/417_0_t.jpgHosszú, küzdelmes és nehéz időszakon vagyunk túl, melynek köszönhetően sikerült megteremteni Magyarországon a pénzügyi stabilitást, sikerült végrehajtani azokat a reformokat, amelyek szükségesek a gazdasági növekedéshez - mondta el egyebek mellett Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerdai, miskolci sajtótájékoztatóján.

A szakpolitikus Sebestyén László országgyűlési képviselő meghívására érkezett a városba, ahol a zárt körű, szakmai egyeztetések előtt a sajtó képviselőivel találkozott.

Az eseményen jelen voltak Csöbör Katalin és Sebestyén László országgyűlési képviselők, valamint Kriza Ákos polgármester is. Csévalvay Zoltán tájékoztatójában kiemelte: a költségvetés megszavazásával hamarosan lezárul az a hosszú konszolidációs folyamat, amely 2010 nyarán kezdődött, és számos területet érintett, egyebek mellett az adórendszer átalakítását is. Az ország képessé vált a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá vinni az államháztartás hiányát, s így lesz ez a jövő évben is - korábban erre még soha nem volt példa.

A GDP-hez viszonyítva az államadósság 2010-től folyamatosan csökken, a 2011-es 81 százalékról idén 77 százalékra esett, ami szintén a pénzügyi-konszolidáció sikerét jelzi. - S egyben azt is, hogy most már több időt és energiát tudunk fordítani arra, ami ebben a városban és a régióban is kiemelkedően fontos: a munkahelyteremtésre, a gazdaság élénkítésére - fogalmazott Cséfalvay Zoltán. Az államtitkár a jövő év eseményei közül kiemelte, hogy életbe lép a parlament által elfogadott, munkahely-védelmi akcióterv, ami 1 millió 200 ezer munkahelyet érint, különös tekintettel a veszélyeztetett korcsoportokra.[417_1_480.jpg] csefalvay121206_ja2.jpg

Kriza Ákos polgármester Miskolc gazdasági helyzetét elemezve elsőként az örökölt adósságokról szólt, amely igen súlyos terhet jelent az önkormányzatnak. Mint mondta, a nettó adósság-állomány, amit étvettek, 32 és 37 milliárd forint közé tehető, ehhez jött még több mint 15 milliárdos, 2010 utánra szóló kötelezettség-vállalás, és legalább ilyen összegű, a város gazdasági társaságait terhelő tartozás. Mint Kriza Ákos fogalmazott, az elmúlt két esztendő folyamatos "egyensúlyozással" telt, hogy a város eleget tudjon tenni a fizetési kötelezettségeinek, s ez a kormánnyal történő szoros együttműködéssel, együtt-gondolkodással volt lehetséges. Kriza Ákos elmondta, csaknem kétmilliárd forintos kormányzati támogatás érkezett Miskolcra, az elmúlt két évben, s nagyon nagy segítség az önkormányzat adósságálományának megfelezése is, amelynek köszönhetően 17 és 20 milliárd forint közötti tartozást vállal át Miskolctól a kormányzat. Ennek köszönhetően - ha nem is zavartalan - de jóval könnyeb lesz a jövőre vonatkozó stratégiai tervek kivitelezése is.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a 2014-2020-as periódusban már nem  olyan szisztéma szerint érkeznek az uniós támogatások, mint a korábbi ciklusokban - átfogó, helyi gazdasági stratégiát kell letenni az asztalra. Ennek a kialakításához hat munkacsoportot hoztak létre, az egyik a társadalmi felzárkózást segíti, a másikhoz tartozik a kultúra, oktatás, nevelés, s külön munkacsoportok foglalkoznak a gazdaságfejlesztés, munkahelyteremtés, kutatás- és városfejlesztés területeivel is. Kriza Ákos kiemelte, a munkahelyteremtés az egyik legfontosabb kérdés Miskolcon és a térségben. Mint mondta, itt már most is eredményekről lehet beszámolni: közel ezer emberrel dolgoznak többen a városban, mint két évvel ezelőtt, ami nagy eredmény, hiszen még nem sikerült kilábalni a gazdasági válságból.

A polgármester fontos területként említette az energetikai racionalizálást, a felkészülést az új energiaforrások bevonására - a geotermia megjelenését Miskolcon, a biomassza erőmű üzembe helyezését, és a többi hasonló beruházást, amelyek mind segítenek abban, hogy csökkenjen Miskolc egyoldalú energia-függősége.

Folyatatás a minap.hu oldalán >>>

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031