Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Soltész Miklós: nem lehet széles társadalmi csoportokat tétlenségre kárhoztatninews/402_0_t.jpgMiskolc, 2012. november 8., csütörtök (MTI) - Nem lehet széles társadalmi csoportokat tétlenségre kárhoztatni - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón Miskolcon.

Soltész Miklós elmondta, míg a szomszédos országokban a társadalom 2-3 százaléka minősül rokkantnak, Magyarországon arányuk eléri a 7-8 százalékot. Szerinte ez azért alakulhatott ki, mert a szocialista kormányok a foglalkoztatási kríziseket a "rokkantosítás" kiterjesztésével próbálták kezelni. Ez az út azonban nem járható - tette hozzá.

A kormány elhatározta, hogy megújítja a rokkantosítás rendszerét, vagyis az új, objektív, a 21. századi orvostudomány legújabb módszereit alkalmazva a 650 ezer rokkantnyugdíjas közül felülvizsgálatra hív be 180 ezer embert - részletezte. Mint mondta, Magyarország négy-öt városában - köztük Miskolcon és vonzáskörzetében - él a legtöbb rokkantnyugdíjas, valamint rehabilitációs járadékos, és ebből a térségből érkezik a legtöbb új kérelem is, ezért a borsodi megyeszékhely a szociális rendszer megújításáról szóló fórum első állomása.

A kormányzat szociális szemléletéről közölte: az idén a rendszerváltás óta nem látott tömeges üdültetésekre nyílt lehetőség az Erzsébet-program részeként; több mint százezer rászoruló, szociálisan hátrányos helyzetű felnőtt és gyerek táborozhatott a Balatonnál és az ország más helyein. Kriza Ákos (Fidesz), Miskolc polgármestere elmondta: a város arra törekszik, hogy átlátható, követhető rendszert hozzon létre, ezért is döntött a közgyűlés a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszer intézményi keretbe szervezéséről.

Hozzáfűzte: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 19 548 a rokkantak száma, rehabilitációra 18 420 ember kötelezett. Felülvizsgálatra 12 269-en várnak, az új kérelmezők száma 523, de ügyhátralék is van jócskán. Miskolcon mintegy másfél ezer hajléktalant tartanak nyilván, Borsod megyében - a megyeszékhellyel együtt - számuk csaknem kétezer. Ellátásukat az önkormányzattal megkötött ellátási szerződés alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Napfényt az Életnek Alapítvány és a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete végzi. Kriza Ákos kitért arra, hogy az önkormányzat tulajdonában van a város egyik megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató szervezete, a Szocio Produkt Szolgáltató Kft., amelyet megrendelésekkel segítenek. A sajtótájékoztatón elhangzott: Miskolcon az Autista Alapítvány jelentős pályázati összeghez juthat, illetve bölcsődeépítésre pályázati formában forrást kaphat a térség.

MTI

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031