Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Miskolc már készült a kormányzati támogatottságú fejlesztésekrenews/394_0_t.jpgA kormány jóváhagyta a miskolci kötöttpályás közösségi közlekedési fejlesztés támogatási összegének 392 millió forinttal való emelését, 374 milliós támogatásban részesíti a borsodi megyeszékhely belvárosának tehermentesítését célzó közúti fejlesztések előkészítését, és jóváhagyta a 3-as út elkerülő szakasza előkészítésének és az „Y-híd” kivitelezésének finanszírozását, bruttó 5,65 milliárd forinttal.

A kormány felhívta a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a fenti beruházások nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánításához szükséges jogszabály-tervezeteket készítse elő.

Megoldandó problémák a közlekedésben

Miskolc közlekedésének a jövőjét mindenképp újra kell gondolni, úgy a közösségi, kötöttpályás közlekedést, mint a közútit, mondta érdeklődésünkre Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. Két éven át, szakértőkkel közösen gondolkodott a város vezetése. Többek közt arról, miként lehet megoldani azt a problémát, hogy kiváltsák azokat a szűkületeket a völgyfekvésű városban, amelyet a villamos okozott. De egyéb problémák is megoltásért kiáltanak, mint a belváros túlterheltsége, a folyamatos szmogriadók, ha bejön az ősz: többek között ezekre lesz gyógyír, ha beindul a közlekedésfejlesztési projekt, amelynek a kezdetét most látják a kormány támogatásával.

ontos árvíz-mentesítési és a város tehermentesítési szempontjából is a polgármester szerint az M30-26-os út fejlesztése, a bekötő út az autópálya végétől egészen a kazincbarcikai útig tart majd. Egy esetlegesen levonuló ár a vízgyűjtő területről így nem tud a városba betörni, ez legalább olyan fontos, mint az, hogy befejeződjön ez az elkerülő szakasz. Kelet-nyugati irányba sem megoldott teljesen a város közlekedése, egy-két helyen lehet csak áthaladni autóval. A Martin-Kertváros felé tartó, úgynevezett Y-felüljárónál több évtizedes a sorompós átjáró, amelynek kiváltása Kriza Ákos szerint nagyon fontos Miskolc számára – erre született most egy kormánydöntés. Megépül egy olyan felüljáró, ami a Kandó Kálmán tér felé áthidalja ezt a sorompót. Ennek segítségével nem csak könnyebbé válik a közlekedés az állomás irányába, hanem tehermentesítődhet a belváros, a Búza tér. A 3-as út így ezen a felüljárón keresztül az állomás felé haladva tud majd becsatlakozni az autópálya irányába. Az uniós összeg lehívása megvalósíthatósági tanulmányokhoz kötött, a kormánybizottság pedig ezek elkészítésére szavazott meg nagyobb összegeket, ezek közbeszereztetése folyamatban van, a lezárulta után lehet a kiviteli terveket elkészíttetni – tette hozzá a polgármester.

A közgyűlés már tárgyalta

A júliusi, rendkívüli közgyűlésen került Miskolc 2009-ben elfogadott Hosszú Távú Közlekedésfejlesztési és Közlekedéspolitikai koncepciójának a módosítása a grémium elé. A Kandó tér térségét érintő tervezett fejlesztés anyaga egy intermodális csomópont kiépítésének tervét vetítette elő. Miskolc belvárosa forgalmi torlódásainak csökkentése, illetve a 3-as út átbocsátási sebességének növelése érdekében a Déli tehermenetesítő út nyomvonalának kijelölésére tett javaslatot az anyag, a Tiszai pályaudvar térségében. A közlekedési út a Király utca, Vörösmarty utca tervezett közlekedési csomópontjától a Soltész Nagy Kálmán utcát keresztezve az „Y”-híd felüljáróján közelíti meg a Kandó teret. A téren a közlekedési út aluljáróban haladna keresztül. Az aluljáró a Miskolc Tiszai pályaudvar és a ráhordó vasúti hálózata, a Kandó téri villamos hurok fejállomás, a tramtrain rendszerű elővárosi vasúti hálózat kapcsolatára, a helyi és helyközi busz közlekedés tervezett létesítményeire tekintettel kerül a tervek szerint kialakításra.

Folytatás a minap.hu oldalán >>>

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031