Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Kriza Ákos: „hatalmas terhet vesz le a vállunkról az állam”news/393_0_t.jpgÁtvállalja az önkormányzati adósságállomány egy részét – összesen 612 milliárdnyi adósságot – az állam. Az intézkedés – mely Kriza Ákos polgármester szavai szerint hatalmas terhet vesz le Miskolcról is – részleteiről november elején tárgyal a kormány.

– Miskolc teljes lakossága tudja, hogy városunk milyen adósságcsapdában van, ezért számunkra is kiemelt jelentőségű a kormány döntése – mondta el érdeklődésünkre Kriza Ákos, Miskolc polgármestere.

Mint hangsúlyozta, a konkrét számolások, tárgyalások még most zajlanak, ezt követően derülhet ki az, hogy Miskolc esetén a teljes adósság 40 vagy 50 százalékát vállalja át az állam.
– Ez alapján tudjuk majd megmondani, hogy konkrétan mennyi pénzt kell majd visszafizetnie Miskolcnak a következő 20 évben – hangsúlyozta Kriza Ákos

Miskolcnak jelenleg nettó 30 milliárd feletti az adósságállománya van, ha ennek a 40 vagy 50 százalékát átvállalja az állam, akkor legjobb esetben tehát 15 milliárd körüli „maradék” adóssággal kell számolnunk a jövőt tekintve – mondta a polgármester.

Kriza Ákos elmondta, Miskolc adósságállománya jelenleg akkora, hogy ennek a kifizetése a döntés nélkül Miskolcnak is lehetetlen lett volna.
– Az átvállalásról szóló döntés azonban nem azt jelenti, hogy összegek szabadulnak fel, és nagy beruházásokat lehet indítani Miskolcon a megmaradó pénzből. Ez azt jelenti Miskolc számára, hogy levesz a vállunkról egy hatalmas terhet, de hagy még bőven, a 15 milliárdos megmaradó adósság kigazdálkodásán is gondolkozni kell majd – tette hozzá Kriza Ákos

Giró-Szász András kormányszóvivő, az M1 Ma reggel című műsorában arról beszélt, hogy november 7-én tárgyalhat a kormány az adósságállomány egy részének átvételéről. Mint hangsúlyozta, nem 600 milliárd forintról van szó, hanem 600 milliárdnyi adósságról. Ennek az összegnek egyrészt az éves törlesztőrészlete ennél jóval kevesebb, másrészt az átvállalás semmilyen változást nem okoz sem az államháztartási hiányban, sem az államadósságban, mert azokba eddig is beleszámolták az önkormányzatok adósságát.
– Az adósságátvétellel kedvezőbb tárgyalási pozícióba kerül az érintett pénzintézeteknél az állam - tette hozzá Giró-Szász András.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök a hétvégén, a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című budapesti rendezvényen jelentette be, hogy 1956 önkormányzattól összesen 612 milliárd forint adósságot vesz át az állam.

Forrás: minap.hu

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031