Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
„’56 hősei a mi óriásaink!”news/384_0_t.jpgMiskolc város elesett hőseinek emlékművénél, a Hősök terén folytatódott a város, az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulója alkalmából rendezett központi megemlékezése.

A téren az ünnepi köszöntőket, beszédeket követően koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeztek azokra, akik életüket adták hazánk szabadságáért.

Csorba István, a Történelmi Igazságtételi Bizottság területi elnöke ünnepi beszédében úgy fogalmazott, az 1956-os forradalom és szabadságharcról 56 év távlatából beszélni nagy felelősség, ugyanakkor az akkori események olyan szellemi, erkölcsi tőkéi a nemzetnek, melynek be kell vonulni a magyarság történelmi mítoszába azért, hogy időről-időre erőt meríthessünk belőle.
– 1956 eseményeiről beszélve emlékezni kell a büszke, és dicső forradalomra – mondta Csorba István, aki ezt követően az ’56-os események megyei és miskolci történéseiről beszélt.

Mint mondta, az 1956-os eseményekben megyénknek és városunknak kiemelt szerep jutott, mégpedig azért, mert a térségben jelen volt az a munkásság – mezőgazdasági munkások, bányászok, iparban dolgozók –, amit az akkori rendszer saját bázisának vallott, sőt a párt megyei első embere – egyedüliként az országban – a forradalmárok mellé állt. Ezen túl pedig jelen voltak az egyetemisták, a műszaki egyetem hallgatói.
– Kétpólusú volt tehát a miskolci forralom, és ami a csodálatos, hogy ez a két pólus végig közösen dolgozott egy célért, ami nem volt más, mint nemzetünk szabadsága – hangsúlyozta Csorba István.

Csorba István beszéde végén kijelentette, a rendszerváltáskor, bár sokan remélték, az nem hozta meg ’56 örökségét úgy, ahogy azt a nemzet elvárta, így most a mostani fiatalságnak kell megtalálnia a nemzetünk boldogabb, szebb jövője érdekében.

Ezt követően Fandl Ferenc, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze szavalta Kiss Dénes Velünk vagy ellenünk című versét, majd Kriza Ákos, Miskolc polgármestere mondott beszédet.

– „Négy szócskát üzenek, vésd jól kebeledbe, s fiadnak hagyd örökűl, ha kihúnysz: a haza minden előtt!„ – kezdte beszédét Kriza Ákos Kölcsey Ferenc 1833-ban megfogalmazott örök érvényű szavaival.

Mint a polgármester fogalmazott, 1956 hősei megértették az intelmet, olyan nemzet részei akartak lenni, mely óvja, ápolja, építi a hazát, s élhetőbbé, gazdagabbá igyekszik azt tenni.
– Olyan nemzet részei akartak lenni, mely közös tudatában, megfogalmazva, vagy kimondatlanul, tudja és érti a másik nagy parancsot is: „itt élned, halnod kell!

Kriza Ákos úgy fogalmazott, a nemzetünkre élősködőként rátelepedők úgy gondolták, hatalmuk megteremtésének és megőrzésének kulcsa abban áll, hogy eltörlik a szabad akaratot, hogy azután félelmet keltve, a rettegés létrájának fokain kapaszkodjanak egyre feljebb, testileg és lelkileg eltiporva a nemzetet.
– 1956 októberére elfogyott a türelem, s a félelmen végre felülkerekedett a szabadságvágy, a haza visszaszerzésének mindennél erősebb akarata. 56 éve történt, de mi úgy érezzük, mintha csak tegnap lett volna. Mert nem felejtünk. Nem szabad felejtenünk! Néha, ma is látjuk a jeleket, hogy ami 1989-ben múltunk része lett, még nem tűnt el egészen – jelentette ki a polgármester.

Kriza Ákos arról is beszélt, hogy 1956 mártírjainak és hőseinek tettei több mint fél évtized múltán is segítenek ébernek lenni, és felismerni a nemzetre leselkedők fenyegetését. Mint mondta, október 23-án azok előtt hajtjuk meg fejünket, akik elég erősek és bátrak voltak ahhoz, hogy higgyék, megmenthetik a magyar népet, akik hitték, hogy a terror, az elnyomás, a testet-lelket megnyomorító zsarnoki hatalom összefogásukkal, együttes akarattal legyőzhető, „csak úgy…szívvel”.
– Erejük pedig nem fegyvereikben, tisztára mosott újsághírekben, kínos hallgatásban, vagy hangos hazugságban volt. Az erő belülről, az életet és a nemzetet jelentő szívdobbanásból fakadt. Halkan, titokban társakat találtak, hogy együtt, egy szívdobbanással, vállukat egymásnak vetve végre hangosan szólhassanak a nemzetért, a hazáért – mondta Kriza Ákos.

Kijelentette, ezeknek a hősöknek, hőseinknek hangos kiáltásait ma is hallanunk kell, ebbe a kiáltásba ugyanis, generációk hangja fonódott egybe.
– Egymásba kapaszkodott az életerős férfi hangja, az anya, a gyönge nő lágyan, halkan muzsikáló hangja és a még el-elcsukó gyermekhang is. A Misley Emesék és Mansfeld Péterek hangja – idézte meg a hőseink emlékét Kriza Ákos. Mint mondta, ezt követően országszerte visszhangzottak a szabadság öröm-ódái, jelezve a világnak, hogy egy nemzet talpra állt, ám az ünnep hamar véget ért, a szovjet hadsereg vérbe fojtotta a szabadságharcot és az ártatlan fegyvertelen áldozatok sikolya, a puskaropogás és ágyúdörej váltotta fel a szabadság hangjait.

– Aztán a visszhang megszűnt, csend lett, de ez már egy új csend volt. A szabadságvágy nem tűnt el. Sokkal erősebb lett, mint addig bármikor. De még nem volt vége. Csak ezután mutatta ki foga fehérjét a szörnyeteg igazán – mondta Kriza Ákos, aki ezt követően a megtorlásokról beszélt, arról, hogyan sújtott le az akkori hatalom az ártatlan emberekre.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy a „nemzetünk árulói” a forradalmat követően százezreket kényszerítettek hontalanságba, ezreket küldtek halálba, a világ pedig tűrte ezt, és az ezzel járó a hazugságáradatot, mely „nemzetünk megalázását tisztára akarta mosni”.
– A nemzetrontó hazugság ma is körülöttünk van, de mi nyitott szemmel, a magyar nemzetért dobogó szívvel és aggodalommal figyelünk – hangsúlyozta Kriza Ákos.

Beszéde végén a polgármester a mondást  – Mindannyian óriások vállán állunk – kijelentette, ’56 hősei a mi óriásaink, erőnket tőlük kaptuk, azoktól a csodálatra méltó emberektől, akikért október 23-án imádkozunk és gyertyát gyújtunk.
– Minden meggyújtott gyertya egy szívdobbanás. Az óriások szívdobbanása, kik bennünk, velünk élnek tovább. A tőlük kapott erővel pedig képesek vagyunk változni és változtatni. Közösséget építeni és megtartani, fejlődni, és bizonyítani, hogy méltók vagyunk az örökségre. Mert Miskolcon sem felejtjük: „Itt élned, halnod kell! – zárta Kriza Ákos.

A beszédeket követően a megemlékezés és a kegyelet koszorúit helyezték el Miskolc város elesett hőseinek emlékművénél. Miskolc képviseletében Kriza Ákos polgármester, Kiss Gábor és Pfliegler Péter alpolgármester valamint Csiszár Miklós jegyző és Szabó Zoltán aljegyző helyezett el koszorút, s ugyanígy emlékeztek hőseinkre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, a Miskolci Egyetem, pártok, civil szervezetek képviselői, országgyűlési és önkormányzati képviselők.

Folytatás a minap.hu oldalán >>>

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031