Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Miskolc gulyájával és kondájával ismerkedett az államtitkárnews/343_0_t.jpgBudai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára összekapcsolta a kellemest a hasznossal, ugyanis a sörfesztiválra kapott meghívást Miskolc polgármesterétől, az alkalmat megragadva rövid tárgyalást folytatott a városházán, majd megtekintette a Bedegvölgyben Miskolc gulyáját és kondáját. Innen a Népkertbe vette az útját.

A Bedegvölgyben Lantos Ottó, a Miskolci Agrokultúra Kft. ügyvezetője fogadta az államtitkárt és a társaságában érkező Kriza Ákos polgármestert, akiket számos politikus is elkísért, többek közt Zsiga Marcell országgyűlési képviselő, alpolgármester, Kiss Gábor alpolgármester, Sebestyén László országgyűlési képviselő, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. Jelen volt Kovács Józsefné Budai Mária, a térség önkormányzati képviselője is.

Először a legelőről visszatért, és estére a karámba terelt magyar szürkemarhákat tekintette meg az államtitkár. A cégvezető elmondta, hogy 39 tehénből, egy bikából és egy borjúból áll a gulya, amelyet bértartásban gondoznak, a szaporulat cserében itt marad. Mintegy 100 hektár szabad hasznosítású területtel rendelkeznek, ebből 20 hektár az erdő, a többi legelő. Éppen kukorica csuhét ropogtattak a jószágok, amelyet a MIRSA-ból szállítottak ki (csemege kukarica előállítás mellékterméke), amire az államtitkár egyetértőleg megjegyezte, hogy a csuhéból nagyon jó takarmányt lehet adni a marháknak.

– Óriási dolog, hogy egy ilyen város, mint Miskolc rendelkezik saját gulyával, ha bértartásban is, de a szaporulat itt marad. Sok helyen jártam, de ilyet még nem láttam – mondta elismerően Budai Gyula, aki kiemelte, hogy nem csak szavakban, hanem tettekben is segíteni kell az állattenyésztőket, helyre kell állítani a növénytermesztés-állattenyésztés egyensúlyát. Emlékeztetett rá, hogy két éve, amikor átvették a kormányrudat, akkor 70-30 volt a két ágazat viszonya a növénytermesztés javára, vagyis helyre kell állítani az állattenyésztést. Elmondta, hogy a marha állomány az idén 80 ezerrel emelkedett. A sertések száma ugyan csökkent, de megtették a szükséges intézkedéseket a növekedés érdekében. A jelenlegi 3 milliós állományt szeretnék 6 millióra növelni.

Szólt az őshonos fajok megőrzéséről, szaporításának a fontosságáról. Ezért is örült, hogy Miskolc határában szürkemarhákat és mangalica malacokat tenyésztenek. Az állattenyésztők jelentős magyar és EU támogatásban részesülnek. Az önkormányzatra, mint gazdára kitérve Budai Gyula kiemelte, hogy a húst a közétkeztetésben hasznosíthatják, ráadásul a szürkemarhának és a mangalicának kitűnő minőségű a húsa.

Kriza Ákos jólesően fogadta az elismerő szavakat, azonban mint jó gazda meg is jegyezte, hogy szükség is van a támogatásra. Az alkalmat megragadva elmondta, unikumnak számít, hogy a Start közmunkaprogram keretében mintegy 30-an dolgoznak az állattenyésztő telepen.

Folytatás a minap.hu oldalán >>>

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031