Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
A hortobágyi munkatáborokba elhurcolt miskolciakra emlékezteknews/305_0_t.jpgA hortobágyi kényszermunkatáborokba 60 évvel ezelőtt elhurcolt miskolciakra emlékeztek vasárnap a borsodi megyeszékhely belvárosában, a Kazinczy könyvesbolt falán elhelyezett emléktáblánál.

Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a magyar történelem egyik legtragikusabb korszakának nevezte a kitelepítések éveit. Mint fogalmazott, az 1950-es évek elején a "keleti barbár intézkedéssorozat" okozta félelmet jószerivel minden magyar család érezte.


Felidézte, hogy 1952. június 24. éjjelén több mint félezer miskolci lakosra kiélesített géppisztolyokkal rontottak rá, és vitték őket a Hortobágyra, amelynek tizenkét munkatáborában tízezer magyar sínylődött embertelen körülmények között. A kitelepítéseket, a kényszermunkatáborokba deportálásokat a kommunista hatalom legkegyetlenebb, legelvetemültebb erőszakszervezete, az ÁVH hajtotta végre. A barbárság senkit nem kímélt, senki nem volt biztonságban - fogalmazott.

A kitelepítettek közül név szerint említette Isépy Tamást, a rendszerváltás éveinek országgyűlési képviselőjét, egykori igazságügyi államtitkárt, valamint akkori elődjét, Gálffy Imrét, aki a város polgármestereként a második világháborút követően Miskolc újjáépítését irányította.

A megemlékezésen részt vett Kováts Dániel, akit testvérével és édesanyjával 22 éves korában hurcoltak el és telepítettek ki a hortobágyi Borsó-tanyára, és aki egy, az ott történteket felelevenítő monográfiát jegyez. A rendezvényen visszaemlékezett arra, hogy azon az éjszakán békés és védtelen miskolciakat, időseket, fiatalokat, terhes asszonyokat vertek ki otthonaikból, vagoníroztak be, és vitték el őket, megfosztva őket jogaiktól, mindenüktől.

A kollektív kitelepítés vizsgálat és indoklás nélkül egész családokat érintett, minden ötödik kitelepített hatvan éven felüli volt, a legidősebb "veszélyes elem" 94 éves volt, az öt legfiatalabb pedig száműzöttként látta meg a napvilágot, a kényszertáborban született meg - mondta el az idős tanár, rámutatva, hogy a miskolci akció célja a középosztály megtörése, megleckéztetése volt.

A megemlékezésen Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára hangoztatta, hogy aki nem ismeri a múltat, az nem értheti a jelent, és nem tudja tervezni a jövőt.

Elmondta, hogy az 1950-es évek kitelepítéseinek célja a teljes társadalom megfélemlítése és az értelmiség "lefejezése" volt, egymillió ember ellen folytatott valamilyen büntetőeljárást a kommunista hatalom, nem akadt olyan, akinek szomszédját, rokonát, munkatársát, barátját, ismerősét valamilyen módon ne érintette volna.

Emlékeztetett arra, hogy az első Orbán-kormány idején lett február 25. a kommunista áldozatok emléknapja, és akkor született meg az a kormányrendelet, amely a kitelepítetteknek nyugdíj-kiegészítést biztosított. A második Orbán-kormány idején, 2010-ben pedig méltó központi emlékműve lett Budapesten a Hortobágyra kitelepítetteknek.

Hozzátette: az idén márciusban az Országgyűlés határozatban emlékezett meg a kitelepítettekről és az őket befogadókról, ugyanakkor az áldozatoknak a legfontosabb elégtétel az új alaptörvény megalkotása volt, amely egyértelműen kimondja az 1949-es alkotmány érvénytelenségét, és "amely azt is kimondja, mai szabadságunk 1956 forradalmából sarjad".

- MTI -

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031