Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
„Meg kell magunkat ismertetni” - beszélgetés Dr. Kriza Ákossal, Miskolc polgármesterévelnews/292_0_t.jpg– Meg kell találnunk azokat a feltörekvő, hosszú távon is komoly teljesítményt nyújtó országokat amelyek, sikeres, eredményes kapcsolat esetén, komoly szerepet vállalhatnak Miskolc fejlesztésében, új munkahelyek létrehozásában – mondta el egyebek mellett Kriza Ákos polgármester azon a beszélgetésen, amelyen a miskolci városvezetés külföldi tárgyalásairól, a munkahelyteremtő beruházások helyzetéről is kérdezték.

A miskolci városvezetésnek kiemelt, stratégai célkitűzése a munkahely-teremtés. A válsággal küzdő európai gazdaság helyzete közismert és jelenleg korántsem mutat olyan dinamikus fejlődést, mint néhány évvel ezelőtt. - Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a város nem ápolja meglévő, és kibontakozóban lévő észak-, illetve nyugat európai kapcsolatait. Emellett azonban számolni kell a realitásokkal, és nyitni kell azok felé az országok felé, amelyek ma is a gazdasági fejlődés motorjainak számítanak – ide tartozik Dél-Korea és Oroszország is - fogalmazott Kriza Ákos.

Eredményesek voltak az oroszországi megbeszélések?

– Az orosz főváros egyik legnagyobb kerületével kezdtük el a tárgyalásokat, ahol kiemelt nehézipari komplexumok vannak, különösen a hadiipar, hadianyag-gyártás rendkívül fejlett. Azt is tudni kell, hogy Moszkvában koncentrálódik az orosz tőke 50 százaléka, s annak a kerületnek, amelynek a prefektúra-vezetőjével tárgyaltunk, több mint egymillió lakosa van. Nem egyszerű a feladat, a régi, évtizedekkel korábbi kapcsolatok megszűntek, az oroszok ma már teljesen más piacokat céloznak meg. Vissza kell csábítanunk őket, újra meg kell velük ismertetni a kelet-európai térséget – ez a látogatás is ezt célozta.

Mivel tudja magát vonzóvá tenni Miskolc egy ilyen súlyú partner számára?

– Viszonylag közel vagyunk hozzájuk, s Miskolc földrajzi, közlekedési adottságai is jók: három ország érhető el innen, másfél-két órán belül. Megfelelő ipari területet tudunk számukra bemutatni, és van egy műszaki tudományokra alapozó, nagy egyetemünk, amely komoly kutatás-fejlesztési hátteret tud biztosítani a gyártásnak. S ami szintén nagyon fontos: Miskolcnak komoly nehézipari múltja, hagyományai vannak, képzett szakemberekkel, még ma is fellelhető, szakmai, infrastrukturális háttérrel.

Sikerült elindítani valamiféle stratégiai együttműködést?

– Most a kapcsolatfelvétel első fázisát jelentő, szakértői munka folyik. Az egyeztetéseken részletesen bemutatjuk Miskolc gazdasági helyzetét, az iparvállalatok struktúráját, azt, hogy milyen képzett munkaerő található a városunkban. Közben természetesen mi is informálódunk minderről, a partnereinket illetően, ezt követően indulhat el a közös gondolkodás, tervezés. Meg kell magunkat ismertetni, hiszen mindannyian tudjuk milyen ma a nemzetközi gazdasági helyzet. Ha csak ülünk, és várjuk a befektetőket, senki nem fog hozzánk jönni.


Folytatás a minap.hu oldalán

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031