Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
„Minden egyes munkahely számít” – Interjú dr. Kriza Ákossal, Miskolc polgármesterével news/290_0_t.jpgA polgármester szerint a legfontosabb, hogy legyen jövőképe a városnak: ehhez hosszútávú tervek kellenek.

Miért kellett Dél-Koreába utazni? Miért nem mentek inkább Münchenbe? Lesz-e LED-gyár Miskolcon? És egyáltalán: hány új munkahely várható a közeljövőben a városban? Többek között ezekre a kérdésekre voltunk kíváncsiak dr. Kriza Ákossal, Miskolc polgármesterével való beszélgetésünkkor.

Nemrég tértek vissza Dél-Koreából, az út szükségességét vitatta az ellenzék. Miért volt erre az utazásra szükség?

Dr. Kriza Ákos: A dél-koreai Asan város szeretett volna kapcsolatot teremteni egy magyarországi várossal a nagykövetségen keresztül, és a sok-sok lehetőség közül végül Miskolcot választották, azóta testvérvárosi kapcsolatot is létesítettünk. Eljöttek ide, most pedig meghívtak minket egy viszontlátogatásra. A két város között az idegenforgalom a kapocs, és az, hogy mindkettőben van termálfürdő. Mi már eleve úgy utaztunk, hogy vittünk magunkkal egy koreai nyelvű prospektust Miskolcról és a környékéről. Fontosnak tartottuk, hogy egy nagyobb programcsomagot tudjunk kínálni: Dél-Korea messze van, biztos, hogy nem két napra érkezik onnan a vendég. A csomagban a borvidék, a környező fürdők, a kulturális fesztiválok, így az opera-, a film-, a folkfesztivál szerepel. Szó volt a gazdasági kapcsolatokról is, többek között meglátogattuk az ottani egyetemet, megnéztük, ott hogyan él együtt az ipar és az oktatás. Az ott tapasztaltakat pedig hasznosítani fogjuk.

Hogyan lehet majd hasznosítani?

Dr. Kriza Ákos: Magánegyetemről van szó, de komoly állami támogatást kapnak az új technikai fejlesztésekre. A gazdaság és az oktatás együttműködik, ebből a kettősségből nagy pozitívumok származnak. Nagyon fontos tapasztalat, hogy a kijelölt céljuk felé – idézőjelbe téve – teljes fegyverzetben masíroznak: ha valamiféle döntés születik, nem térnek le az útról. Fontos tapasztalatokat szereztünk a városüzemeltetés és a városfejlesztés területén és az ipari parkokban is.

Van, amit terveznek átvenni?

Dr. Kriza Ákos: Például az ipari parkok kialakításában látottakat, a munkaszervezés terén tapasztaltakat, és az ottani fürdőkultúrában van néhány megoldás, amit a miskolci fürdők esetén is bevezetnénk, feltéve, ha a miskolciaknak is tetszeni fog.

Tudna konkrét példát mondani?

Dr. Kriza Ákos: Egy belvárosi jellegű fürdőről van szó, mint például a reménybeli Erzsébet fürdő lehetne. Fontos tapasztalat, hogy a stratégiájukat 20 évre előre készítik el – 2030-ig vannak terveik – ebből bontják vissza az operatív teendőket. Ez a mi célunk is, hogy legyen jövőképe a városnak, hogy ne elmenjenek innen az emberek, hanem legyen miért idejönniük. Ez lényeges támpont lenne a befektetőknek is.

Az interjú teljes terjedelmében a Borsod Online oldalon olvasható >>>

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031