Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Hálaadás a megújult templombannews/274_0_t.jpgSajátságos projektzárót rendeztek Miskolcon vasárnap délelőtt. A Kossuth utcai református templom felújításának befejezése tiszteletére Hálaadó Szentmisét tartottak, melyen köszönetet mondtak Istennek, a híveknek és minden közreműködőnek, akinek része volt benne, hogy a templom kívül-belül megújulhatott.

A vasárnapi projektzáró istentisztelet egybeesett Bató Eszter halálának 147. évfordulójával, melynek emlékére reggel 7 és 8 óra között folyamatosan szólt a róla elnevezett harang. A Kossuth utcai református templom külseje az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) első ütemén belül újult meg, mintegy 127 millió forintos uniós támogatással, melyhez a gyülekezet biztosított 25 millió forintos önerőt. Mint arról többször beszámoltunk, az IVS első ütemében konzorciumi partnerként civil szervezeteket és egyházakat is bevont a városvezetés. A munkák hosszas előkészületek után 2010. július 7-én indultak és 2011. április 30-án fejeződtek be, mostanra már megtörténtek a projekten belüli elszámolások is.

 

A templom külső felújítása után a gyülekezet régi tervének megvalósításába vágott bele, a műemlék Angster orgonát szerették volna felújítani, a munkákra már adományoknak és jótékonysági koncerteknek köszönhetően rendelkezésre állt a pénz, azonban az érkező német szakemberek csak úgy vállaltak garanciát a munkára, ha pormentes templombelsőt tudnak biztosítani, azaz kifestik azt. Egyik munka azonban hozta magával a másikat: a templombelső beállványozása után ugyanis a Kulturális Örökségvédelmi Iroda a felújítás feltételéül szabta az elektromos hálózat cseréjét. A templombelső közel 24, az orgona pedig 25 millió forintba került, az Eszter-harang pedig (melyet még korábban újítottak fel) 7.6 millió forintból kapta vissza eredeti szépségét. Példaértékű, hogy az összesen 207 millió forintos beruházásból 80 milliót közösségi összefogással sikerült a gyülekezetnek az uniós támogatás mellé tennie.

 

A projektzáró Hálaadó Istentiszteleten megjelent Kriza Ákos, Miskolc város polgármestere, Pfliegler Péter és Kiss Gábor alpolgármesterek, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Rostás László, Miskolc város főépítésze, önkormányzati képviselők, a tervező, kivitelező cégek, a Műemlékvédelmi Hivatal és a NORDA vezetői, képviselői, Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora. A felújított orgonát Günter Schwarze zeneszerző, orgonaművész szólaltatta meg, és a Fazekas utcai Általános Iskola Kórusa énekelt.

Ezt követte Szabó Sándor lelkipásztor igehirdetése és beszámolója. Mint mondta, hat évig tartó felújítás végére jutottak el és ennek együtt örvendezhet a gyülekezet. Leginkább az énekléssel tudnak hálát adni az Úrnak, ezért is szerepel az ünnepségnek annyi dal és zene, még szebbé téve ezt a hálaadást. A felújított orgonát nagy kihívásnak is nevezte, melynek segítségével újra tudnak énekelni. Arról is beszélt, hogy a gyülekezet hatalmas áldozatot hozott a templomért, és noha vannak olyan tagjai, akik már nincsenek az élők között, de biztos benne, hogy ők is velük vannak ezen a napon. Hozzátette: nem csak egy építményről van szó, hanem nemzedékek találkozóhelyéről, amely abból a szempontból is fontos, hogy a következő generációknak át tudják adni az Isten tiszteletét, szeretetét.

 

Deák Gábor fuvolán adott elő Bach műveiből részleteket, melyet orgonán kísért Günter Schwarze az igehirdetések között, majd Kriza Ákos szólt a gyülekezethez elmondva, magasztalni jöttek az Istent, hogy megszépült ez a templom a belvárosban.

Köszönetet mondott érte azoknak, akik megépítették, akik támogatták. Hozzátette, ez a közösség egymásnak vetett vállal, megfogva egymás kezét érte el ezt a kitűzött célt egy pillanatra sem adva fel. Miközben a falak megújultak, nem csak az anyagiak épültek, hanem a közösség is. Ez pedig hozzájárult ahhoz, hogy Miskolc város lelkileg is megtudjon újulni, nem csak épületeiben.

Forrás: minap.hu

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031