Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Híreink
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Miskolc elmozdult a holtpontrólnews/206_0_t.jpgKriza Ákos, Miskolc polgármestere alig két hónappal ezelőtt értékelte a 2010. októberi választások óta eltelt időt. Karácsony előtt, a számvetés heteiben a Miskolci Napló arra kérte, vonjon mérleget 2011-ről: mit sikerült elvégezni, és mit nem?

– Amiben alighanem mindenki egyetért: nem volt könnyű év.

– Amióta csak az eszemet tudom, mindig nehéz idők jártak. Először a puha vagy kemény, de mindenképpen a diktatúra miatt, aztán a rendszerváltás sorsfordító idején, majd a gazdasági problémák, a megszorítások nyomán. Nem könnyű most sem. Sem az unióban, sem az országban. Miskolcon sem. 2011 nehéz év volt, súlyos örökséggel terhelt. Őszintén szólva, nem bánom, hogy lassan vége.

A miskolci polgárok döntésével tavaly menesztett szocialista városvezetés 28 milliárd forint feletti hitelállományt hagyott ránk. Az összeg nyomasztó, de nagyobb baj, hogy ez a pénz nem hozta lendületbe a várost. Azt is mondhatnám, nyoma veszett. Több milliárd forinttal kellett lefaragni a 2011-re tervezett hiányt úgy, hogy működőképes maradhasson a város. Ilyen körülmények között eredmény az is, hogy jártak a buszok és a villamosok, biztosítani tudtuk a lakosság számára a közszolgáltatásokat.

Meg kellett állítani a herdálást, a város további eladósodását. Meg kellett húzni a nadrágszíjat és ezt magunkon, a hivatalon, az intézményeinken, a cégeinken kezdtük. Megfizettük az árát, bizonyára népszerűségben is. Sokszor kényszerültünk olyan döntéseket is hozni, amelyek nem találkoztak az emberek szimpátiájával. Ám nem volt más lehetőségünk. A kialakult helyzetet nem mi idéztük elő, hanem a korábbi rossz döntések. Ezeket nyögjük most is. A korábban tett gazdasági felelősségvállalások következményeivel még mindig küzdünk, gúzsba kötik az új vezetést, és igen, nap mint nap szembesülnek vele a miskolciak is. A gazdasági felelősséget nekünk kell cipelnünk, ránk hagyták a szocialisták, a politikai felelősség azonban az övék.

A pénzügyi egyensúly megteremtésén túl arra koncentráltunk 2011-ben, hogy hosszabb távra szóló terveket készítsünk, rendezzük sorainkat a gazdaság, a kultúra, a sport területén. Így szűk egy esztendő alatt, 2011 végére az új városvezetés irányításával Miskolc elmozdult a holtpontról, a város gazdálkodását sikeresen konszolidáltuk.

– A decemberi közgyűlésen elfogadták a jövő évi költségvetés koncepcióját. A számok tanúsága szerint meglehetősen szűkös források állnak rendelkezésre, minden területen.

– A tengernyi szám között lehet találni olyanokat, amelyekből levonható a következtetés: jövőre erre vagy arra a területre kevesebb jut, mint az előző évben. De hozhatók ellenpéldák is. A végleges költségvetés összeállításáig rengeteg még a munka, ám az elfogadott alapelvek, a sarokszámok biztosítják, hogy megmaradunk a takarékos, a pénzügyi stabilitást megőrző gazdálkodási pályán. Ez gyökeres változás ahhoz a nyolc évhez képest, ami a folyamatosan növekvő eladósodásról, az adósságszolgálat örökül hagyásáról szólt. Az alapelveink világosak: a közszolgáltatásokat – legalább az eddigi színvonalon – biztosítanunk kell, ehhez elő kell teremtenünk a forrásokat. És előteremtjük a pénzt a már elkezdett, és az előkészített, feltétlenül elindítandó fejlesztésekhez is.

– Sok miskolci kérdezheti, kérdezi, mi lesz a munkahelyekkel?

– Igen, ez az igazi kérdés: van-e munkája a dolgozni akaró miskolciaknak? Ez létkérdés a város számára. Ezért tartom abszolút prioritásnak a gazdaságfejlesztést, a munkahelyteremtést. Őszintén hiszem, a munkahelyteremtés korszaka már elkezdődött nálunk. Csak néhány eredményt említek. A Bosch csoport Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében az egyik legnagyobb gyártócsarnokát adta át szeptemberben Miskolcon. Ez több mint 1100 új munkahelyet jelent 2014-ig. Miskolcra települ Európa egyik vezető, finn gépgyártó társasága. Hét ország 65 városa közül választották Miskolcot, ez nagy eredmény. A foglalkoztatottak létszáma itt elérheti az 1500 főt is. Drótgyárat épít nálunk egy német cég, ők mintegy 150–200 embernek adnak majd munkát. Ez egy év alatt 2800 új munkahely. De ezek csak a kezdeti lépések. Nem állunk meg. Miskolc ugyanis felkerült a befektetői térképre, ezt támasztják alá a távol-keleti országokból érkező megkeresések, érdeklődések is. Az ipari park gyakorlatilag megtelt. Jelenleg már a Mechatronikai Ipari Park bővítéséről tárgyalunk.

Persze tudom, a napi megélhetési gondokhoz képest ezek hosszú folyamatok, sokszor évekig is eltarthat, amíg az eredményt közvetlenül érezhetik a miskolci álláskeresők. Ezért stratégiai feladatként kezeljük a közmunkaprogramot is. 2011-ben is így tudott 860 közmunkás dolgozni a Városgazda Kft.-nél. Sokaknak segítséget jelent majd a januárban útjára induló Start munkaprogram, és a közfoglalkoztatás egyéb, részben megújuló, bővülő formái. Az ezek által kínált lehetőségekkel élni fogunk, így reményeink szerint minél többen munkához juthatnak azon miskolciak közül, akik valóban szeretnének dolgozni.

– Gyakran említi a folyamatos párbeszéd fontosságát.

– A polgármesternek nem a saját, hanem mások gondolatainak, álmainak megvalósulását kell segítenie, hogy testet öltsenek, a mindennapok gyakorlatává válhassanak. Számos példát látunk arra, hogy ha a városvezetés megalkot egy minden kritériumnak megfelelő koncepciót, attól még nem biztos a siker, mert lehet, hogy a városlakók nem fogadják el, nem érzik magukénak. Ha lett volna közös gondolkodás korábban, nem most szembesülnénk azzal, hogy a villamospálya vagy egy adott útszakasz hogyan is néz ki. Párbeszédet ígértem a miskolciaknak és ehhez tartom is magam. Így van ez az új főtér ügyében is. Egy főtér nem elsősorban építészeti alkotás, hanem közösségi tér. Maga a közösség tudhatja leginkább, mitől érezné élhetőnek, közösségteremtőnek a helyet. A háromnapos közös munka a civilekkel gazdag muníciót adott a továbblépéshez a szakembereknek. Jól példázta azt is, hogyan alakul, fejlődik a közösség, hogyan termékenyítik meg egymás gondolatait a közös munka résztvevői.

Ezen kívül is, minden jelentős beruházás előtt lakossági fórumot tartottunk, néha többet is. Ez eddig nem volt divat Miskolcon, és az sem, hogy a város vezetői ezeken a fórumokon személyesen képviseljék az önkormányzat álláspontját, első kézből hallgassák meg Miskolc lakóit. Olyan önkormányzatban hiszek, amelyik nemcsak érti, hanem minden idegszálával érzi is a miskolciak üzenetét.

– Élhető főteret mondott, élhető várost ígért választási programjában. Mi valósult meg az elmúlt évben abból, ami ebbe az irányba mutat?

– Például, amiről az előbb beszéltünk: egymás megértése, meghallgatása. De az élhetőség fogalmába sok más is tartozik. Magyarországon az elsők között juthatunk környezetkímélő energiához a mályi és a kistokaji térségben feltárt geotermikus forrásnak köszönhetően. Olcsóbb lesz a meleg víz és a távhőszolgáltatás. Első körben 10 és fél ezer panellakás és 200 kereskedelmi létesítmény rezsije csökken ezzel. Folytatódik a panelprogram, ami 30-40 százalékos megtakarítást jelenthet a lakóknak. Más szempont, de ugyanígy fontos: az Avasi lakótelepen új egészségügyi centrum, Diósgyőrben felújított rendelő javítja a helyi betegellátás minőségét.

Régi, hosszú-hosszú évek óta húzódó adósságokat is törlesztünk. Elkészült Miskolctapolca teljes területére, a kőbányától egészen a Miskolci Egyetemig, az átfogó fejlesztési terv. Elhárítottuk a pénzügyi és egyéb akadályokat a Selyemréti Strandfürdő megújítása elől, megindulhatott az építkezés. Megépül az összesen 1728 négyzetméteres medencecsoport, lesz újra dögönyöző, élmény- és gyermekmedence. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatta javaslatunkat a városi és elővárosi közlekedés összekapcsolására. Az elmúlt években egyetlen méter kerékpárút sem épült, jövő áprilisig közel 12 km új kerékpárutat adunk át. Van még valami, amiben óriási lehetőségeket látok, ez pedig a Green City mozgalom. Miskolc első magyar nagyvárosként csatlakozott a Hollandiából indult szervezethez. A program kiterjesztése érdekében a városvezetés tárgyalásokat kezdeményezett a miskolci cégekkel, vállalkozásokkal és lakóközösségekkel. A legfőbb célja ennek a programnak is a népességmegtartás, ami csak egy élhetőbb várossal lehetséges.

– Van még egy terület, amit prioritásként kezel: a biztonság.

– Igen, ez volt a harmadik eleme választási ígéreteimnek. Most, ha nem is hisszük, a statisztikai adatok már jelzik a közbiztonság javulását. Ez viszont egy olyan dolog, amit a saját bőrünkön éreznünk is kell. Éppen ezért hatékony együttműködést alakítottunk ki a rendőrség, az önkormányzat és a kisebbségi önkormányzat között. Újabb 32 kamerával bővült a miskolci térfigyelő rendszer. Jelentősen megemeltük a közterület-felügyelők létszámát, hogy hatékonyabban léphessenek fel a rendbontókkal szemben. Biztonságérzetünket az is javítja, ha érezzük, odafigyelnek ránk.

– Karácsony táján – akármennyi a munka, az elfoglaltság, a feladat –, mindenki időt szakít a családra. Ön milyen örökséget hozott magával – és mit szeretne továbbadni a gyermekeinek?

– Az ember életében a legfontosabb közösség a család. Ők a biztos háttér, a nyugalom, a legfontosabb kapcsolat. Én ezt hoztam magammal. Életem első néhány, csodálatos évéből, amikor a nagyszüleimmel együtt laktunk, a gondoskodó nagymama és édesanya képét, a nagyapai precizitást és azt az apai tanítást, hogy az eredményért meg kell dolgozni. Hál’ Istennek, még élnek a nagyszüleim, ma is segítenek a mindennapokban, segítenek az unokáik, két gyermekem nevelésében. Remélem, szeretetük, és a belém oltott elveik tovább élnek majd a fiamban és a lányomban.

A város nagy közösségét is a kis családok hálója alkotja, az ő munkájuk, tenni akarásuk működteti. Azt szeretném, ha Miskolcon mindenki lehetőséget kapna a tanuláshoz, a munkához, a sportoláshoz, a színházba járáshoz és mindenhez, amit csinálni szeretne. Akinek célja van, segíteni kell. Ha majd minden itt élő elégedett lesz, akkor lehetünk elégedettek mi, városvezetők is. Addig még hosszú út vár ránk – de szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy minél gyorsabban haladva, minél messzebb jussunk el ezen az úton. Azt kívánom, minden miskolci szeretetben és békességben töltse a karácsonyt – hogy reálisan látva nehézségeinket, de bízva önmagunk tehetségében, újult erővel kezdhessük az új évet.

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2019. November
HétHKSzeCSPSzoV
44    123
4545678910
4611121314151617
4718192021222324
48252627282930